A valaha rendezett legnagyobb katonai díszszemlét tartják Moszkvában, de Fico mégis kihagyja

2015. május 9. - 09:39 | Külföld

Oroszország történelmében a legnagyobb katonai díszszemlét tartják szombaton a moszkvai Vörös téren a náci Németország felett az európai hadszíntéren aratott győzelem 70. évfordulóján. Az ünnepi rendezvényről Moszkvának az ukrajnai válságban játszott szerepe miatt számos nyugati állam vezetője távol marad, Robert Fico azonban úgy döntött, mégis részt vesz az ünnepségen.

A Vörös téren 16 és félezer, különböző fegyvernemet képviselő katona halad majd el percenként 120 lépéssel az ünnepi díszlettel eltakart Lenin mauzóleum és a tribünök előtt, amelyeken több mint 2 ezer vendég foglal majd helyet, közöttük háborús veteránok. Az idén 10 külföldi, közöttük kínai, indiai és szerb katonai egységek tagjai is együtt vonulnak orosz társaikkal.

A díszszemlét Vlagyimir Putyin államfő, az orosz fegyveres erők főparancsnoka fogadja. Amint a Kreml nemrég felújított Szpasszkaja (Megváltó) tornyának órája elkongatja a díszszemle kezdetét jelző, moszkvai idő szerinti 10 órát, a torony kapuján nyitott gépkocsiban kihajtat a védelmi miniszter. A rendezett oszlopokban felsorakozott, vigyázban álló katonák előtt a díszszemle parancsnoka jelent Szergej Sojgunak. A tárcavezető a parancsnok kíséretében elhajtat a katonák előtt, és minden egységet külön köszönt.
Ezt követően Sojgu Vlagyimir Putyinnak, a hadsereg főparancsnokának tesz jelentést. Az elnök ünnepi beszédét követően kezdődik majd a felvonulás.

Újdonság, hogy a Vörös téren először fogja az orosz elnök elrendelni, hogy egyperces néma csenddel emlékezzenek meg a második világháború áldozatairól a győzelem napi ünnepségen.

A díszszemlét követően Vlagyimir Putyin és a meghívott állami vezetők, akárcsak az ünnepi rendezvényre ellátogató más magas rangú vendégek a Sándor kertbe, az ismeretlen katona sírjához vonulnak, amelyet megkoszorúznak, és a kertben készül el a "családi fotó". A vendégek ezt követően a Kremlbe mennek a győzelem napi ünnepi fogadásra.

A nagyszabású, nyugati elemzők szerint erődemonstrációnak szánt díszszemlére 68 ország és a nagy nemzetközi szervezetek első számú vezetőit hívták meg. Harmincan erősítették meg részvételüket. Közülük 27 állam- és kormányfő fogadta el a Kreml meghívását.

A jubileumi rendezvényről az ukrán válság miatt megromlott kapcsolatok miatt távol marad Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke, és több nyugati, illetve európai uniós állam vezetője, valamint az EU vezetése. Kivétel Angela Merkel német kancellár, aki ha egy nappal később is, de vasárnap ellátogat Moszkvába, és Vlagyimir Putyinnal együtt megkoszorúzza a második világháborús áldozatok emlékhelyét.

A magas rangú külföldi vendégek között ugyanakkor ott lesz a Vörös téren Ban ki Mun ENSZ-főtitkár, Hszi Csin-ping kínai elnök-pártfőtitkár, Pranab Mukherjee indiai államfő, Mahmúd Abbász palesztin elnök, Nicolás Maduro venezuelai, Raúl Castro kubai elnök, Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő, és Tomislav Nikolic szerb államfő is.

Az Európai Uniós tagállamok vezetői közül Robert Fico és Miloš Zeman cseh államfő is megérkezett Moszkvába, de ők nem vesznek részt a díszszemlén. Abban az időben egymással tárgyalnak, majd csatlakoznak a koszorúzókhoz és a Kremlben tartandó fogadáson is ott lesznek. Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviseli.

A volt Szovjetunió széthullását követően létrejött független államok vezetői közül Petro Porosenko ukrán államfő hiányzik, akit a Kreml szóvivője szerint meg sem hívtak.


MTI/para