UKRÁN VÁLSÁG: Zeman szerint az év végéig megszűnhetnek a Moszkva-elleni szankciók

2015. május 10. - 11:39 | Külföld

Miloš Zeman szerint az Európai Unió az idei év végéig megszüntetheti azokat az Oroszország elleni szankciókat, amelyeket Moszkva Ukrajna-politikája miatt fogadott el Brüsszel. A cseh államfő, aki szombaton Moszkvában részt vett a győzelem napi ünnepségeken, erről abban az interjúban beszélt, amelyet vasárnap reggel sugárzott a Kommerszant FM orosz rádió, s amelyet a prágai média is közölt.

UKRÁN VÁLSÁG: Zeman szerint az év végéig megszűnhetnek a Moszkva-elleni szankciók

Zeman úgy vélte, hogy Ukrajnában jelenleg kielégítő a helyzet, mert "az országban gyakorlatilag megszűnt a polgárháború, bár lokális lövöldözések, incidensek továbbra is vannak". Az Oroszország-ellenes büntető intézkedéseket szerinte az idei év végéig meg lehetne szüntetni. "Várunk és majd meglátjuk" - jelentette ki az elnök.

A cseh államfő bevezetésük óta bírálja a szankciókat és ezt az álláspontját most Moszkvában is megismételte. Cseh újságíróknak szombaton azt mondta, hogy a szankciókat meg lehetne szüntetni, ha sikerült életbe léptetni a minszki megállapodásokat és véget ér az ukrajnai háború. Ha azonban az orosz hadsereg nyílt támadást hajtana végre Ukrajna ellen, a szankciókat meg kellene szigorítani.

A mostani ukrajnai konfliktus Zeman szerint olyan, mint a múlt század harmincas éveiben a spanyol polgárháború volt. "Az egyik oldalt Németország és Olaszország támogatta, a másikat az akkori Szovjetunió és részben Franciaország. A valóságban azonban a spanyolok háborúja volt spanyolok ellen" - mutatott rá Zeman. Megjegyezte: nem kétli, hogy Oroszország különböző módon támogatja a kelet-ukrajnai felkelőket, de nem egyenruhás hadsereggel.

Zeman szombaton este Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt, aki tájékoztatta őt Moszkva álláspontjáról az ukrajnai helyzettel kapcsolatban. Putyin azt mondta, hogy Moszkvának érdeke a minszki megállapodások teljesítése "az utolsó betűig", s reményét fejezte ki, hogy Ukrajnában megvalósul egy decentralizáció, hogy minden régiónak bizonyos önállósága legyen - fejtette ki Putyin véleményét a cseh elnök.

A Kommerszent FM rádiónak nyilatkozva Zeman Ukrajna semlegessége mellett szállt síkra. Ukrajnának "a NATO-ba való belépésével ennek az elit klubnak az összes tagja egyet kellene hogy értsen, de ez itt hiányzik" - szögezte le Zeman. Megismételte egy korábbi kijelentését, miszerint húsz éven belül Oroszország is tagja lesz az EU-nak. "Ez lehetséges, a gazdaságok kiegészítik egymást. Oroszországnak modern technológiákra van szüksége, az EU-nak pedig energiaforrásokra" - állapította meg a cseh köztársasági elnök.


MTI/para