UKRÁN VÁLSÁG: Elesett a szakadárok parancsnoka

2015. május 24. - 07:26 | Külföld

Elesett Alekszij Mozgovoj, az egyik kelet-ukrajnai szakadár terület, az úgynevezett luhanszki népköztársaság fontos katonai parancsnoka, és vele együtt meghalt hét milicista is - jelentette be az államalakulat helyettes főügyésze.

Szerhij Gorenko egy szombat éjjeli sajtótájékoztatón elmondta, hogy Mozgovoj mikrobusza alatt akna robbant, majd ismeretlen támadók gépfegyvertüzet zúdítottak az utasokra. Pillanatnyilag úgy tudják, hogy hét másik személy is életét vesztette. Hozzátette, hogy feltételezésük szerint egy kommandó volt a támadó.

Az incidens Alcsevszknél történt, a frontvonaltól harminc kilométerre keletre. Mozgovoj a "Kisértet" zászlóalj parancsnoka volt. Embereivel együtt fontos szerepet játszott a Debalcevónál az év elején vívott csatában, amelyben súlyos vereséget szenvedtek az ukrán csapatok.

Ihor Plotnyickij, a szakadár terület vezetője kijelentette: "a Mozgovoj elleni támadás mindannyiunk ellen irányult, mindenki ellen, aki védi a luhanszki népköztársaság létét".

Egyes források szerint nemcsak ukrán kommandósok lehettek a támadók, hanem a térségben tevékenykedő bűnözők is, akik ellen Mozgovoj "könyörtelen" harcot hirdetett.


MTI/para