Vadászgépek kísérték az Air France egy járatát a New York-i repülőtérre

2015. május 26. - 09:59 | Külföld

Névtelen fenyegetés miatt hétfőn amerikai vadászgépek kísérték az Air France Párizs-New York járatát a John F. Kennedy (JFK) nemzetközi repülőtérre; a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint a nap folyamán más utasszállítókkal kapcsolatban is érkezett  hasonló hamis üzenet.

Az Air France 22-es járata biztonságosan földet ért, az utasokat kiszállították. Az Airbus A-330-as utasszállítón a New York-i repülőtéren elvégzett vizsgálat során fegyvert vagy veszélyes anyagot nem találtak, a repülés alatt a fedélzeten nem történt incidens.

A járattal kapcsolatos névtelen telefonhívást a marylandi rendőrség kapta, lenyomozhatatlan vonalon. A fenyegető személy azt állította, hogy a Charles de Gaulle nemzetközi reptérről felszállt utasszállító fedélzetén "vegyifegyver-veszély van". A hívást nem tekintették hitelesnek, a két F-15-öst elővigyázatosságból emelték a magasba.

Hasonló fenyegetés érkezett a szaúdi légitársaság és az American Airlines egy-egy, ugyancsak a JFK repülőtérre tartó gépével kapcsolatban is (az utóbbi járat az angliai Birminghamből érkezett). Az utasszállítók átvizsgálásakor ezek a hívások is alaptalannak bizonyultak.

Az ABC tévétársaság úgy értesült, hogy a névtelen telefonáló azt állította: négy, Amerikába tartó utasszállító repülőgép fedélzetén van vegyi fegyver; de ezek közül csak az Air France járatát nevezte meg konkrétan. A Dow Jones amerikai hírügynökség hivatalos forrásra hivatkozva azt közölte, hogy a nap folyamán tíz repülőgéppel kapcsolatban érkeztek fenyegetések. Az AP hírügynökség nem zárta ki annak lehetőségét, hogy valamennyi hívás egy forrásból származott.

A CNN hírtelevízió az FBI-ra hivatkozva jelentette, hogy Atlantában átvizsgálták a Virgin Atlantic Manchesterből érkezett egyik járatát, Newarkban pedig a United Airlines Madridból indult gépét is. A hírtelevízió szerint a Southwestern Airlines egy belföldi járatának pilótája Buffalóban azt kérte, hogy gépét kutassák át bombakereső kutyával. Az utasszállítókon nem találtak veszélyes anyagot vagy szerkezetet.

A The Boston Herald című lap internetes kiadásában arról írt, hogy hétfőn hamis fenyegetés érkezett a Delta Párizsból Bostonba tartó gépével kapcsolatban is.

Az Air France 22-es járatán kívül mindazonáltal más utasszállítók mellé nem vezényelt kísérő harci gépeket az Észak-amerikai Légtérvédelmi Parancsnokság (NORAD).

(MTI)