Javult az eurózóna pénzügyi stabilitása, de nincs minden rendben

2015. május 28. - 14:02 | Külföld

Az utóbbi hónapokban erősödött az euróövezet pénzügyi stabilitása, de a gyenge gazdasági növekedés és az elhúzódó görög válság a jövőben veszélyt jelenthet.

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön közzétett pénzügyi stabilitási jelentésében megállapítja, hogy a rendszerszintű kockázat az utóbbi hat hónapban alacsony maradt, de a javuló gazdasági keretfeltételek ellenére a folyamatosan alacsony nominális növekedési ráta "kihívás lehet az eurózóna pénzügyi stabilitására nézve".

Az EKB szerint az is aggodalomra ad okot, hogy nem jött létre hitel-megállapodás Görögországgal, és emiatt növekedhetnek más országok finanszírozási költségei, különösen a zóna perifériáján.

Potenciálisan növelheti a pénzügyi stabilitás sebezhetőségét az úgynevezett árnyékbank rendszer. Ez olyan hitelközvetítő rendszer, amely a hagyományos bankrendszeren kívüli szereplőket foglal magába, így fedezeti alapokat, hitelt és tőkeáttételt kínáló befektetési alapokat, értékpapír közvetítőket, továbbá a biztosítókat és viszontbiztosítókat. Ezek a hagyományos kereskedelmi bankokéhoz hasonló szolgáltatásokat nyújtanak, de nem vonatkoznak rájuk ugyanazok a szigorú szabályok.

"Ez a szektor robusztus növekedést mutat fel, és növeli a rendszerszintű kockázatot" - figyelmeztet az EKB. Veszélyeket rejt magában az egy-egy feladatra alapított projektcégek tevékenysége is - áll a bank jelentésében.

(MTI)