G7: Megállapodtak a globális éghajlaváltozás megfékezéséről

2015. június 8. - 16:42 | Külföld

Megállapodtak a Hetek arról Németországban, hogy a globális középhőmérséklet emelkedése az évszázad végéig nem haladja meg a 2 Celsius fokot.

A globális éghajlatváltozás megfékezéséről tartott eszmecserével folytatódott hétfőn Németországban a világ hét legfejlettebb ipari államát összefogó G7 csoport vezetőinek tanácskozása.

A bajor Alpokban fekvő Elmau kastélyszállóban (Schloss Elmau) vasárnap kezdődött a Hetek vezetőinek - a házigazda Németország és az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia és Olaszország állam-, illetve kormányfőjének, valamint az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökének - zárt ajtók mögött zajló tanácskozása. Az első napon világgazdasági és külpolitikai kérdésekről tárgyaltak.

A második, záró nap kiemelt témája az ENSZ decemberi párizsi klímakonferenciája (COP21), amelyen a tervek szerint új megállapodást kötnek majd az éghajlatváltozás elleni küzdelem összehangolásáról. A házigazda Németország arra törekedett, hogy a Hetek elkötelezzék magukat a legutóbbi, koppenhágai klímacsúcson kijelölt cél mellett, miszerint a globális középhőmérséklet emelkedése az évszázad végéig nem haladja meg a 2 Celsius fokot az ipari forradalom előtti időkhöz képest. Németország szerint a Hetek egyértelmű állásfoglalása nagyban hozzájárulhat a COP21 sikeréhez. A Politico.com értesülése szerint a Heteknek sikerült megállapodniuk a 2 fokos korlátról.

(MTI/hvg.hu)