Megerősítették Murszi volt egyiptomi elnök halálbüntetését

2015. június 16. - 14:25 | Külföld

Megerősítette kedden az első fokon eljáró kairói büntetőbíróság a Mohamed Murszi volt egyiptomi elnökre egy hónapja előzetesen kirótt, kötél által végrehajtandó halálbüntetést az ellene folyó börtönkitörési perben.

Megerősítették Murszi volt egyiptomi elnök halálbüntetését

Mohamed Murszi mellett halálra ítélték a mögötte álló Muzulmán Testvériség vezetőjét, Mohamed Badíét és másik négy magas rangú tisztségviselőjét is. Mursziék ellen az a vád, hogy a 2011-es felkelés első napjaiban "külföldi fegyveresek" segítségével kitörtek börtönükből. Saabán es-Sámi bíró szerint az elítéltek bűnösök az akció során elkövetett emberölésekben, több rendőr elrablásában, középületek felgyújtásában, valamint a fegyházak fegyverraktárainak kifosztásában.

Több mint nyolcvan vádlottra távollétükben mondták ki a legsúlyosabb büntetést, köztük Júszef el-Karadávi befolyásos hitszónokra.

Az előzetesen egy hónapja meghozott büntetéseket azután véglegesítették, hogy azokat az egyiptomi előírásoknak megfelelően véleményezte az ország legfőbb vallási méltósága, a nagymufti.

Mohamed Murszit kedden egy másik perben életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, abban az eljárásban a vád szerint külföldi szervezeteknek kémkedett Egyiptomon belüli terrortámadások végrehajtásának céljával.

(MTI)

Címkék: Mohamed Murszi