Lemond a palesztin kormány

2015. június 17. - 10:56 | Külföld

Huszonnégy órán belül lemond a palesztin egységkormány - jelentette be Mahmúd Abbász palesztin elnök kedden a Fatah párt magas rangú tisztségviselői szerint.

Lemond a palesztin kormány

A palesztin kormány lemondásáról Abbász tájékoztatta a Fatah Forradalmi Tanácsát kedden - tudatta a testület ülésének több résztvevője.

Amín Makbúl, a tanács főtitkára korábban azt közölte az AFP francia hírügynökséggel, hogy a kormány azért fog lemondani, mert nincs befolyással a Gázai-övezetben zajló történésekre.

"A kormány huszonnégy órán belül le fog mondani, mert gyenge és nincs rá esély, hogy a Hamász engedélyezze a működését Gázában" - mondta az illetékes.

Iháb Bszeiszo, a kormány szóvivője ezzel szemben azt közölte, hogy nincs tudomása az ügyről. "Volt ma egy tanácskozásunk, ez a kérdés azonban nem volt napirenden" - mondta.

Makbúl szerint a kabinet feloszlatása után huszonnégy órán belül új kormányt fognak alakítani, a tanács ülésének egy név nélkül nyilatkozó résztvevője viszont azt mondta, hogy ez napokig is eltarthat.

A Hszinhua kínai hírszolgálat értesülései szerint Abbász ismét Rámi Hamdalláh jelenlegi miniszterelnököt fogja megbízni a kormányalakítással.

A Hamász és a Fatah mozgalom képviselőiből álló egységkormány tavaly nyáron tette le a hivatali esküt. A két szervezet hét éven át tartó ellenségeskedésnek vetett véget azzal, hogy megállapodott egy szakemberekből álló átmeneti kormány felállításában.

(MTI)

Címkék: Mahmúd Abbász