A Gazprom megduplázza az Északi Áramlatot

2015. június 18. - 15:30 | Külföld

Szándéknyilatkozatot írtak alá a szentpétervári gazdasági fórumon az E.On, a Shell, az OMV és a Gazprom képviselői az Északi Áramlat földgázvezeték új vezetékpárjának megépítéséről. A kivitelező konzorciumban a Gazprom 51 százalékos részesedéssel rendelkezik majd - közölte az orosz földgázipari monopólium szóvivője, Szergej Kuprijanov.

A közös vállalkozás keretében az Északi Áramlat már működő vezetékpárja mellé egy újabb vezetékpárt fektetnek le évi 55 milliárd köbméteres gázszállítási kapacitással.

Az Északi Áramlat működő vezetékpárját üzemeltető Nord Stream AG vállalatban a Gazprom 51 százalékos részesedéssel rendelkezik, a BASF leányvállalata a Wintershall, valamint az E.ON Ruhrgas pedig 15,5-15,5 százalékkal. A Holland Gasunie és a francia GDF Suez részesedése egyaránt 9 százalék.

Az osztrák APA hírügynökség értesülése szerint az osztrák OMV olajipari konszern az Északi Áramlat bővítéséről szóló szándéknyilatkozat mellett az urengoji olaj- és gázmezők feltárásáról és kitermeléséről is megállapodást kötött a Gazprommal. Manfred Leitner az OMV vezérigazgatója és Alekszej Miller a Gazprom vezére megállapodott abban, hogy eszközcsere formájában közös vállalkozás is létrejöhet a két vállalat között.

(MTI)

Címkék: gazprom