Aláírásgyűjtésbe kezdtek Ausztriában annak érdekében, hogy lépjenek ki az EU-ból!

2015. június 24. - 20:54 | Külföld

Újra aláírásgyűjtésbe kezdett egy osztrák szervezet Ausztria unióból való kilépéséért szerdán. Ahhoz, hogy a parlament foglalkozzon a témával, százezer támogatót kell szereznie a kezdeményezésnek.

Aláírásgyűjtésbe kezdtek Ausztriában annak érdekében, hogy lépjenek ki az EU-ból!

Újra egy semleges és szabadságszerető Ausztriában kívánunk élni - mondta Inge Rauscher, a kezdeményezés szóvivője az osztrák közszolgálat rádióban (Ö1).

Rauscher szerint ez az unióban nem lehetséges, a romló gazdasági eredményeket is az EU-tagság számlájára írja. Ausztria az 1945 utáni időszak legmagasabb munkanélküliségi adataival küzd, ez az EU politikájának a következménye - mondta a kezdeményezés szóvivője, aki szerint az osztrákok sem akarják az uniót, amely ma már nem a polgároké, hanem a társadalmmi elité lett.

A ma már nyugdíjas Inge Rauscher több mint huszonhat éve környezetvédelmi és polgárjogi aktivista. Az 1988-ban általa alapított Haza és környezet kezdeményezés (Initiative Heimat und Umwelt) elnevezésű társaság független és pártok felett álló civil szervezetnek tartja magát.

Ausztria 1994-ben szavazott a csatlakozásról, abban az évben Rauscher csaknem 3400 aláírást gyűjtött az uniós tagság ellen. 2000-ben,Ausztria uniós csatlakozása után öt évvel aláírásgyűjtésbe kezdtek ugyanezen okokból. Akkor mintegy 194 ezer aláírást gyűjtöttek, ami azt jelentette, hogy a választásra jogosultak 3,32 százaléka támogatta a kezdeményezést. Az osztrák parlament 2001 nyarán egyöntetűen elutasította a javaslatot. 2011-ben formai okok miatt utasították el a szervezet ismételt kezdeményezését, 2014-ben viszont csaknem 9800 támogató aláírást gyűjtöttek ahhoz, hogy egyáltalán újra elindíthassák az aláírásgyűjtést a témában.

MTI/para

Címkék: Európai Unió