Putyin meghosszabbította a Nyugat elleni szankciókat

2015. június 24. - 16:23 | Külföld

Vlagyimir Putyin orosz államfő szerdán elrendelte a nyugati élelmiszerek oroszországi importjára elrendelt korlátozások egy évvel történő meghosszabbítását, amelyeket Moszkva az ukrán válság miatt Oroszország ellen bevezetett nemzetközi szankciókra válaszul léptetett életbe.

"A kormány az intézkedések meghosszabbításának kérelmével fordult hozzám" - közölte Putyin az orosz média tájékoztatása szerint. "Ahogyan a kormányfő (Dmitrij Medvegyev) javasolta, mától kezdve egy évvel meghosszabbítjuk az ellenintézkedéseinket. Úgy vélem, ez jó ösztönző hatással lesz a hazai mezőgazdasági termelőkre" - tette hozzá.

A Ria Novosztyi orosz állami hírszolgálat beszámolója szerint Putyin az erről szóló rendeletet mihamarabbi nyilvánosságra hozatalára szólította fel a kormányt.

Az európai uniós országok hétfőn vita nélkül jóváhagyták azt a megállapodást, miszerint jövő év január 31-éig meghosszabbítják az Oroszország ellen elrendelt gazdasági szankciókat. Ezek értelmében korlátozzák egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz, valamint tiltják a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt (egyébként kettős rendeltetésű) termékek, továbbá bizonyos energetikai technológia Oroszországba való exportálását.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő hétfőn kijelentette, a Kreml a kölcsönösség elve alapján válaszol az uniós szankciók meghosszabbítására. "Többször is megerősítettük: a szankciók viszonzásában a hozzáállásunk alapja a kölcsönösség elve" – hangsúlyozta az illetékes.

Az Oroszország elleni szankciókat a dél-ukrajnai Krím félsziget tavaly márciusi elcsatolása és Kelet-Ukrajna destabilizálása miatt vezették be. Ezekre válaszul Moszkva 2014 augusztusában gazdasági embargót rendelt el az Európai Unió, az Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada és Norvégia számos termékére.