MENEKÜLTEK: A német kormány bekérette a berlini magyar nagykövetet

2015. június 25. - 08:00 | Külföld

A német kormány a külügy- és a belügyminisztériumba is bekérette Magyarország berlini nagykövetét amiatt az értesítés miatt, hogy a magyar kormány egyoldalúan felfüggeszti a menekültek visszafogadását - jelentette a dpa német hírügynökség szerdán délután.

Martin Schäfer, a német külügyminisztérium szóvivője az ügy kapcsán a magyar kormány "egyoldalú döntéséről" beszélt, amely "nyilvánvalóan ellentétben áll" az Európai Unió szokásos eljárásával.

A német belügyminisztérium egy szóvivője kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a menekültek európai elosztására vonatkozó dublini eljárás érvényben lévő jogszabály, "amelyhez tartanunk kell magunkat".

A közös menekültpolitikába nemcsak az a kérdés tartozik bele, hogy melyik országhoz kell a menedékkérelmet benyújtani, de "az egységes befogadási feltételek és a menekültügyi eljárás szabványainak" érvényesítése is. Ezeket a szabványokat egyes államok még nem teljes értékűen ültették át. Egy (közös) európai megoldás nélkül - amelynek egyaránt vonatkoznia kell az életmentésre, az embercsempészet elleni harcra, a (menekültek) befogadásra és szolidáris elosztására - hosszútávon veszélybe kerülhet a schengeni megállapodás nyomán kialakult szabad unión belüli mozgás is - ismertette a belügyi szóvivő szavait a dpa.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium szerdán délben még azt közölte, hogy Czukor József berlini nagykövetet nem kérették be a német külügyminisztériumba.

MTI/para