UKRÁN VÁLSÁG: EBESZ: napról-napra súlyosbodik a helyzet

2015. június 25. - 08:31 | Külföld

Napról-napra súlyosbodik a helyzet Kelet-Ukrajnában, egyre többen vesztik életüket a kiújuló harcokban - közölte Alexander Hug, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai különleges megfigyelő missziójának helyettes vezetője.

UKRÁN VÁLSÁG: EBESZ: napról-napra súlyosbodik a helyzet

Hug a dpa német hírügynökségnek azt mondta, hogy növekszik a civil sebesültek és halottak száma a térségben, a harcoló felek veszteségei ugyancsak emelkedtek.

Az EBESZ-megfigyelő csütörtökre virradó éjjel közölt beszámolója szerint április vége óta gyakorlatilag napról napra romlik a helyzet Kelet-Ukrajnában. A harcokban ismét egyre gyakrabban vetnek be nehézfegyverzetet a szembenállók, dacára annak, hogy a februári minszki tűzszüneti megállapodásban vállalták a kivonásukat a frontról. Az infrastruktúra pusztítása is egyre jelentősebb méreteket ölt a hadszíntéren - közölte a svájci tisztségviselő.

Alexander Hug a NATO azon vádjait nem tudta megerősíteni, amelyek szerint Oroszország továbbra is küld katonákat és utánpótlást Kelet-Ukrajnába, hogy támogassa a kormányerők ellen harcoló oroszbarát szakadárokat. Hozzátette: az EBESZ az egyetlen rendelkezésére álló megfigyelő drónjával csupán a szakadárok kezén lévő ukrán-orosz határszakasz kevesebb mint felét tudja ellenőrizni.

Az utóbbi napokban mind Kijev, mind a szakadárok azzal vádolták a másik felet, hogy megsérti a tűzszünetet, és számos helyről heves harcokról érkeztek jelentések.

MTI/para

Címkék: EBESZ, ukrán válság