TUNÉZIAI VÉRENGZÉS: Légihidat indítottak a brit utazási irodák a turisták hazaszállítására

2015. június 27. - 14:58 | Külföld

Légihidat indítottak a legnagyobb brit utazási irodák a Tunéziában nyaraló több ezer brit turista hazaszállítására.

A tunéziai tengerparton pénteken elkövetett fegyveres támadás 38 halálos áldozatának többsége brit - mondta a BBC-nek a tunéziai kormányfő.

A brit külügyminisztérium hivatalosan "legalább öt" brit áldozatról tud, de szombati közleménye szerint félő, hogy ez a szám emelkedni fog.

David Cameron brit miniszterelnök a kormány rendkívüli események idején összehívott tanácskozó testületének (COBRA) szombati ülése után kijelentette: a brit kormány a tunéziai hatóságokkal együttműködve még dolgozik a brit áldozatok és sérültek pontos számának meghatározásán. Hozzátette ugyanakkor: Nagy-Britanniának fel kell készülnie arra, hogy a halálos áldozatok jelentős része brit állampolgár.

Cameron kérte, hogy a brit lakosság a hatóságokkal együttműködve szálljon szembe "az iszlám szélsőségesség mérgező narratívájával", amely túl sok fiatalt sodor a radikalizálódás útjára Nagy-Britanniában is.

A miniszterelnök közölte: a brit kormány minden segítséget megad az utazási irodáknak a Tunéziában lévő britek hazaszállításához.

Nick Longman, a TUI nemzetközi utazásszervező csoport nagy-britanniai és írországi részlegének vezérigazgatója szombati londoni sajtótájékoztatóján elmondta: a cég két legnagyobb brit érdekeltsége, a Thomson és a First Choice már elkezdte a tunéziai üdülőhelyeken nyaraló több ezer brit állampolgár hazaszállítását.

Longman elmondta: a Thomson légitársasága, a Thomson Airways tíz repülőgépet indított Tunéziába, és e járatokkal 2500 brit térhet haza. A légihíd a hétvégén is folytatódik.

A TUI - a legnagyobb nagy-britanniai kiutaztató idegenforgalmi vállalkozás - szervezésében jelenleg 6400 brit turista tartózkodik Tunéziában. A vezérigazgató közölte azt is, hogy a cégcsoport törli a következő hétre meghirdetett tunéziai nyaralásokat, a részvételi díjakat pedig teljes egészében visszatéríti.

MTI/para