Illegális bevándorlás – Párizs és London a calais-i helyzetről egyeztetett

2015. július 2. - 18:43 | Külföld

A francia és a brit belügyminiszter csütörtökön megállapodott abban, hogy jobban összehangolják az embercsempész-hálózatokkal szembeni küzdelmet, és közös erőfeszítéssel igyekeznek eltántorítani az Afrikából és Közel-Keletről érkező illegális bevándorlókat attól, hogy teherautókban elbújva próbáljanak átjutni a La Manche-csatornán keresztül Nagy-Britanniába.

Illegális bevándorlás – Párizs és London a calais-i helyzetről egyeztetett

A párizsi egyeztetésre azt követően került sor, hogy mintegy háromezer migráns torlódott össze az észak-franciaországi Calais kikötővárosban, ahol a közúti közlekedést akadályozó tengerészsztrájkokat kihasználva, megrohamozták a dugókban várakozó kamionokat.

"A Földközi-tengeri migrációs válság súlyosbodására, s annak calais-i kihatásaira tekintettel (...) a két miniszter megállapodott, hogy megerősíti az együttműködést, mégpedig a beavatkozásra fordított költségek növelésével" - olvasható Bernard Cazeneuve francia és Theresa May brit belügyminiszter találkozója után kiadott közleményben.

A többletráfordításokkal meg akarják akadályozni calais-i kikötő megközelítését a tengerpart felől, és biztonságosabbá tenni a La Manche-csatorna alatti alagút bejáratát, ahol az elmúlt hetekben több incidens is történt.

Mindezek érdekében a két miniszter felhívta a figyelmet a tengeri kompközlekedés újraindításának fontosságára, amely elengedhetetlen a csatorna mindkét partjának gazdasági fejlődése szempontjából. A két ország folytatja és megerősíti a tájékoztató kampányt is a migránsok körében, amelynek célja megértetni, hogyan működik valójában a brit menekültjogi és szociális rendszer.

Párizs és London a tervek szerint szeptember 20-án köt megállapodást arról, hogy 15 millió euróból - amelyet teljes egészében Nagy-Britannia finanszíroz - kordonokkal megnehezítik a calais-i kikötőhöz való eljutást.

Calais kikötővárosa évtizedek óta a szegény vagy háború sújtotta országokból - Szíriából, Afganisztánból, Szudánból és Irakból - érkezők fontos célpontja, a bevándorlók kompon vagy a csatorna alatti vasúton innen akarnak továbbutazni Nagy-Britanniába, munkalehetőség reményében. A környékbeli erdőkben létesült illegális telepen folyamatosan több százan élnek, de a számuk áprilisban hirtelen megugrott, amikor az olasz partokra érkezett bevándorlók egy része Franciaországba ment tovább.

Az elmúlt napokban egyébként mintegy 70-80 szíriai állampolgár tüntetett mindennap Calais főterén azért, hogy menekültkérelmet nyújthasson be Nagy-Britanniában. Arra emlékeztették a francia hatóságokat, hogy jóllehet Franciaországban megkaphatnák a menekültstátust, de a kérelmük elbírálásának idejére magukra hagyják őket, miközben "Angliában emberhez méltó körülmények között szállást" biztosítanak nekik, ezért akarnak átjutni a csatorna túloldalára.

2015. január 1. és május 21. között a hatóságok 18 ezer illegális bevándorlót tartóztattak fel Nagy-Britannia felé tartó kamionokban. Ez kétszer annyi mint 2014 azonos időszakában volt, és négyszerese a 2013 első öt hónapjában feltartóztatott külföldieknek.

(MTI)