Stoltenberg: Görögország erős és elkötelezett szövetségese a NATO-nak

2015. július 2. - 15:56 | Külföld

Az adósságválsággal küzdő Görögország erős és elkötelezett szövetségese a NATO-nak, és továbbra is az marad - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön Bukarestben.

Stoltenberg: Görögország erős és elkötelezett szövetségese a NATO-nak

Stoltenberg újságírói kérdésre válaszolva szólt Görögországról. A NATO-főtitkár hangsúlyozta, a görög kormány többször nyomatékosította, betartja szövetségesi kötelezettségeit, és meggyőződése szerint ez valóban így is lesz.

Hozzátette: figyelemmel követik a Görögországot sújtó válságot, és támogatják az Európai Unió országait, hogy közösen megoldást találjanak a gondokra.

A NATO-főtitkár bukaresti látogatásán Klaus Iohannis román elnökkel, Gabriel Oprea ideiglenes miniszterelnökkel és Mircea Dusa védelmi miniszterrel találkozott. A román elnökkel folytatott eszmecserét követő nyilatkozatában megdicsérte Romániát, amiért az az elmúlt évek megszorító intézkedései dacára úgy határozott, hogy növeli katonai kiadásait. Mint mondta, Romániát példaként emlegeti e tekintetben az észak-atlanti szövetség többi tagállama előtt, amelyek még nem döntöttek katonai kiadásaik növeléséről.

Stoltenberg meglátogatta azt a Bukarestben létrehozott és működésbe helyezett vezénylési központot, amely a gyorsreagálású NATO-erőket szolgálja. A főtitkár elmondta, hogy ez a vezénylési központ nem katonai bázis, hanem kisebb székház, amelyben mintegy negyven alkalmazott dolgozik. Ennek a központnak kulcsszerepe lesz a hadgyakorlatok tervezésében, valamint az esetleges katonai kapacitások növelésének támogatásában - magyarázta a főtitkár.

Emlékeztetett, hogy Románián kívül Bulgáriában, Lengyelországban, Észtországban, Lettországban és Litvániában létesítenek hasonló vezénylési központokat, amelyeknek célja a NATO keleti határának védelme.

Hangsúlyozta, a gyorsreagálású erők létszámát a NATO 40 ezer katonára növelte, ami a legmagasabb létszám a hidegháború óta. Nyomatékosította, hogy a NATO szavatolja tagállamai biztonságát. Kiemelte: a NATO nem keresi a konfrontációt senkivel, de megtesz mindent azért, hogy megvédje tagállamait a keletről és délről érkező fenyegetésekkel szemben.

(MTI)