GÖRÖG ADÓSSÁG - Schulz: Jó lenne ma megállapodni

2015. július 12. - 19:27 | Külföld

A Görögországban kialakult és egyre romló helyzetre való tekintettel szerencsés volna, ha még ma megszületne a megállapodás a válság megoldásáról - vélekedett Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, miután az euózóna Brüsszelben ülésező állam-, illetve kormányfőivel is megosztotta álláspontját vasárnap délután.

Schulz emlékeztetett, első ízben fordult elő, hogy az eurózóna csúcstalálkozójára őt is meghívták, ez nem is kötelező, s szerinte ez a helyzet drámaiságát mutatja.

"Az igazi kérdés, amit el kell dönteni, az, hogy folytatjuk-e együtt az egység szellemében, vagy elkezdődik a széthullás" - húzta alá a német szociáldemokrata politikus.

Martin Schulz úgy vélte, hogy az EP-ben, és az állam- illetve kormányfők között is többségben vannak azok, akik bent akarják tartani Görögországot az euróövezetben, akik szerint a Grexit még ideiglenesen sem jöhet szóba.

Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy Görögország euróövezeti tagságának felfüggesztésére csak akkor volna lehetőség, ha abba Athén is beleegyezne, s mivel ez kizárt, erre a vitára nem is érdemes időt pazarolni.

Schulz megerősítette, hogy az állam- és kormányfők előtt van egy olyan terv, hogy Görögországnak 50 milliárd euró értékű vagyont kellene elhelyeznie egy alapban, amelyből csökkenthető lenne a görög államadósság. Mint mondta: tisztázni kell, hogy kié legyen ez az alap, és ki ellenőrizze, irányítsa. Schulz arra is kitért, hogy az 50 milliárd egy szám, s szerinte ilyenkor nem a számokkal kell kezdeni, hanem az elvekkel, aminek ebben az esetben annak kell lennie, hogy lehetővé kell tenni, hogy Athén törleszteni tudja az adósságait. Schulz arra is kitért, hogy az alap ötlete számára nem tűnik újnak, mert Jean-Claude Juncker, még luxemburgi pénzügyminiszterként és az Eurócsoport elnökeként, az első görög mentőprogram idején már fogalmazott meg ilyen javaslatot.

Martin Schulz azt is elmondta, hogy nem lehet általánosságban kijelenteni, hogy Görögország hitelezői, az eurózóna országai túl szigorúan bánnának Athénnal, mert míg egyes országok valóban nagyon kemény álláspontot képviselnek, mások éppen ellenkezőleg, együttműködőek és megértéssel állnak a görögök helyzetéhez.

Arra a kérdésre, hogy az unió hitelessége forog-e a kockán a görög válságban, az Európai Parlament elnöke egyetlen szóval válaszolt: igen.

MTI/para