Orosz hírügynökségek szerint részlegesen feloldják az Irán elleni fegyverembargót

2015. július 13. - 18:58 | Külföld

Irán és a bécsi tárgyalásokon részt vevő hat ország képviselői állítólag megállapodtak, hogy részlegesen feloldják az Iránnal szemben érvényben levő fegyverszállítási tilalmat - jelenttte az orosz állami hírügynökség. A hírt nyugati források nem erősítették meg.

Részlegesen feloldják az Irán elleni fegyverembargót - így értesült a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség hétfőn délután Bécsből egy, a vitatott iráni atomprogramról szóló nagyhatalmi tárgyalásokhoz közeli iráni forrásból. A hírt nyugati források nem erősítették meg.

Irán és a bécsi tárgyalásokon részt vevő hat ország képviselői állítólag megállapodtak, hogy részlegesen feloldják az Iránnal szemben érvényben levő fegyverszállítási tilalmat.

A megállapodásban az fog szerepelni, hogy Irán védelmi fegyvereket szállít térségbeli szövetségeseinek a terrorizmus és a szélsőségesség elleni küzdelemhez - mondta az orosz hírügynökségnek nyilatkozó iráni forrás, megjegyezve, annak ellenére teszik ezt lehetővé, hogy ez ellentmond az ENSZ Biztonsági Tanácsa által hozott határozatoknak. Arra nem tért ki, hogy jogilag hogyan oldható fel ez az ellentmondás.

Az ENSZ BT több határozatot hozott Irán ellen annak vitatott nukleáris programja miatt, egyebek mellett olyant, amelyik tiltja a fegyverkereskedelmet a perzsa állammal.

Irán és a hatok végső formába öntik azt az átfogó megállapodást, amely orosz hírügynökségi jelentések szerint az ENSZ-szankciók és egyéb, egyes országok által Irán ellen életbe léptetett intézkedések feloldását tartalmazza cserébe azért, hogy Teherán visszafogja atomprogramját és jobban átláthatóvá teszi azt.

Laurent Fabius francia külügyminiszter a Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján Bécsben azt mondta, hogy az iráni atomprogramról szóló nagyhatalmi tárgyalások résztvevői bejelentésre készülnek hétfő délután.

Teherán és a hatok (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország) július 13-ig, azaz hétfőig adtak időt maguknak a végleges megállapodás tető alá hozásához.

(MTI)

Címkék: embargó, fegyverek