MERÉNYLET: Száznál több halottja van a pokolgépes merényletnek

2015. július 18. - 08:05 | Külföld

Száznál több halottja van a Bagdadhoz közeli Hán-Báni-Szaad város piacán péntek este végrehajtott pokolgépes merényletnek - közölték rendőrségi és kórházi források.

Az Sky News Arabia hírtelevízió szerint a halottak között vannak gyerekek is. A robbantásban mintegy ötvenen sebesültek meg. A korábbi hírek negyven halottról szóltak.

A terrorcselekmény a fővárostól 30 kilométerre északkeletre lévő, Dijála tartománybeli Hán-Báni-Szaad városban történt a muzulmán böjti hónapot lezáró ünnepen. Öngyilkos merénylő röpítette levegőbe robbanóanyaggal megpakolt gépkocsiját. A nagy erejű detonáció hatására a piac környékén leomlottak több épület falai, és sokakat maguk alá temettek. Nem kizárt, hogy találnak még holttesteket a romok alatt, vagyis növekedni fog az áldozatok száma.

A merénylet elkövetését az Irakban és Szíriában nagy területeket ellenőrzése alatt tartó Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet vállalta magára. A szervezet a Twitter közösségi internetes felületen tudatta, hogy a támadással bosszút állt szunnita muzulmánok meggyilkolásáért az észak-iraki Havíja városában. A felrobbant gépkocsiban három tonna robbanóanyagot helyeztek el - közölte az Iszlám Állam, amely korábban is követett el hasonló támadásokat Dijála tartományban.

Azóta, hogy az Iszlám Állam elfoglalta Irak nagy részét, ez volt az egyik legvéresebb terrortámadás az országban. A merénylet hatására a helyi lakosok dühükben és tehetetlenségük érzése miatt randalíroztak a környező utcákban. Dijála tartományban háromnapos gyászt hirdettek.

MTI/para