TERROR: Prágában bebörtönzött libanoni miatt rabolhatták el a cseheket Libanonban!

2015. július 19. - 17:43 | Külföld

Mind az öt cseh állampolgár, akit Kelet-Libanonban raboltak el, érintett egy prágai fegyverkereskedelmi ügyben.

TERROR: Prágában bebörtönzött libanoni miatt rabolhatták el a cseheket Libanonban!

Mint arról szombaton beszámoltunk, Kafraja városa mellett a Bekaa-völgy nyugati részén, a szíriai határ közelében öt cseh állampolgár tűnt el. Egy elhagyott taxiban a libanoni rendőrség megtalálta a csehek útleveleit, bankkártyáit és videókameráit.

A Blesk bulvárlap exkluzív információja szerint mind az öten érintettek egy prágai fegyverkereskedelmi ügyben. A lap szerint az elraboltak közt van Jan Š., a fegyverkereskedelmi ügyben vizsgálati fogságát töltő Ali Fayad ügyvédje, Adam H., aki a bírósági eljárás során tolmácsolt, valamint Pavel K. és Miroslav D. egy meg nem nevezett regionális televíziótól, akik Fajádról és üzleteléséről akartak egy fizetett riportot készíteni, de állítólag nem a munkaadójuknak.

A cseh média szombati információi szerint Csehország arra készült, hogy kiadja Fajádot és két másik elefántcsontparti személyt az Egyesült Államoknak, amiért megpróbáltak amerikai ügynököknek fegyvereket és kokaint eladni, akik magukat a FARC nevű kolumbiai gerillaszervezet tagjainak adták ki.

A Prágai Városi Bíróság áprilisban a kiadatásukról döntött, a fellebbviteli bíróság azonban májusban eltörölte azt az ítéletet, tehát a városi bíróságnak újra kell tárgyalnia. Erről az iDNES.cz portálnak beszélt szombatin Peter Jägr igazságügyi miniszterhelyettes.

Márciusban Fayadhoz közeli személyek tüntettek a kiadatása ellen az amerikai és a cseh nagykövetség előtt is Bejrútban.

Fayadról a cseh médiában megjelent olyan információ is, hogy ugyan libanoni, de ukrán állampolgár, és annak a szintén eltűnt taxisnak a testvére, aki az öt eltűnt cseh sofőrje volt. Fayad két társa, akit szintén letartóztattak, a Blesk szerint az elefántcsontparti Faouzi Jaber és Chalid Marabih.

A cseh külügyminisztérium nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

HN/para