HATÁRZÁR: A Reuters szerint katasztrófához vezethet a magyar kerítés

2015. július 30. - 20:21 | Külföld

A szerbek szerint a határzár elkészülte után tömegek fognak a szabad ég alatt éjszakázni a szerb oldalon és ez az ősz, illetve a hideg beálltával sem fog változni, csak arra várva, hogy belépjenek a schengeni övezetbe - olvasható a Hír24-en.

A szerb-magyar határ szerbiai oldaláról közölt hosszú riportot a Reuters, megszólaltatják Rados Djurovicot, az Asylum Protection Centre menedékkérők érdekeit képviselő szervezett szakértőjét is, ő a halálos áldozatokkal is járó calais-i eseményekhez hasonlította a helyzetüket.

A civil segítő elmondta, hasonló helyzet a magyar kerítésnél is előállhat, csak nagyobb léptékben, mert hazánkba idén már százezer bevándorló jutott be, míg Calais környékén mindössze háromezer menekült táborozik. Az augusztus végére elkészülő kerítés nem tudja majd megállítani a menekülteket, legfeljebb lelassítja, írja a Reuters, aminek következtében az őszi, téli idő beálltával a szabad ég alatt éjszakázók tömegére lehet számítani.

A szerb tárca nélküli miniszter, Alekszandar Vulin – aki illetékes a menekültügyben – úgy fogalmazott, hogy „humanitárius katasztrófára” kell felkészülni Szerbiában, ha megtörténik a magyar határzár. „Még nyár van, sátrakban szállásoljuk el a migránsokat, de mi lesz majd a nőkkel és gyerekekkel, öregekkel és betegekkel, ha beáll a tél és mínusz 20 fok lesz?” – tette fel a kérdést a miniszter.

A szerb civil aktivista szerint jogos a miniszter felvetése és aggodalma, a kerítés felépülte után ugyanis Románia és Horvátország felé fogják megközelíteni a migránsok az uniót, de mivel egyik ország sem tagja a schengeni övezetnek, valószínű, hogy a menekültek inkább várnak Szerbiában egészen addig, amíg be nem jutnak Magyarországra.

Hír24