Joe Biden 72 éves, és még mindig amerikai elnök akar lenni

2015. augusztus 3. - 09:59 | Külföld

Joe Biden amerikai alelnök újra fontolóra veszi, hogy versenybe szálljon-e az elnökségért folytatott küzdelemben - közölték a hétvégén amerikai lapok.

A 72 éves Biden sohasem zárta ki, hogy megpróbálja elnyerni a Demokrata Párt hivatalos elnökjelöltségét és annak nyomán a Fehér Házba való költözés jogát. Az ezzel kapcsolatos találgatások azt követően erősödtek fel ismét, hogy Maureen Dowd, a The New York Times publicistája szombaton azt állította, hogy Beau Biden, az alelnök nemrégiben elhunyt fia kevéssel a halála előtt arra biztatta apját, hogy 1988 és 2008 után ismét tegyen kísérletet az elnöki poszt elnyerésére.

Bernie Sanders szenátor, demokrata elnökjelölt-aspiráns vasárnap az ABC televíziónak nyilatkozva a "hagyományos intézményi politika" képviselőjeként jellemezte az alelnököt. Donald Trump, a Fehér Házra pályázó republikánus politikusok listavezetője a CBS adásában úgy vélekedett, hogy Bidennek jó esélye lehet a hivatalos demokrata elnökjelöltség elnyerésére, mert a párt aspiránsainak jelenlegi éllovasa, Hillary Clinton számára "megsemmisítő csapást" jelent majd az e-mail-használata körül kibontakozott vita. (Ez amiatt robbant ki, hogy kiderült: a politikus külügyminiszter korában nem a hivatalos elektronikus levelezési rendszert, hanem a saját szerverét használta kommunikációra.)

A Los Angeles Times szerint Joe Biden várhatóan szeptemberben jelenti majd be, hogy miként döntött. Munkatársai eredetileg szeptember 7-ét, a munka amerikai napjának ünnepét szemelték ki erre az alkalomra, de nem kizárt, hogy a nyilatkozatot a washingtoni politikai naptár sűrűsége miatt egy kicsit későbbre halasztják majd.

A kongresszusban ugyanis szeptemberben a kongresszusban ismét a kormányzat lebénulásával fenyegető vita bontakozik majd ki és ekkor kulminálódik majd az iráni nukleáris program jóváhagyása ügyében folytatott küzdelem is. Biden emellett fontos szerepet játszik Ferenc pápa és Hszi Csin-ping kínai elnök látogatásának előkészítésében is, ami szintén az ősz első hónapjában várható.

A The New York Times szerint egyébként Biden már kapcsolatba lépett olyan demokrata politikai szponzorokkal , akik még nem kötelezték el magukat nyíltan Clinton mellett.

MTI/para