TERROR: Fegyveresek támadtak meg egy szállodát

2015. augusztus 7. - 16:27 | Külföld

Legalább négy ember meghalt, amikor ismeretlen fegyveresek Mali középső részén rátámadtak egy szállodára, amelyben az országban szolgálatot teljesítő ENSZ-békefenntartók is megszállnak – közölte egy katonai szóvivő.

A támadás célpontja a fővárostól mintegy 600 kilométerre északkeletre fekvő Sevare város repülőteréhez vezető út mentén álló szálloda volt. A fegyveresek péntek reggel szivárogtak be az épületbe, amelyet körülzárt a mali hadsereg.

Értesülések szerint két katona meghalt, három másik megsebesült. Egy férfit, akinek az övére robbanószerkezet volt szerelve, agyonlőttek. A negyedik áldozat egy fehérbőrű férfi, akiről többet egyelőre nem tudni.

Helyi lakosok szerint füst gomolyog és fegyverropogás hallatszik az épületből. A helyi lakosok házaikba menekültek. A támadók még mindig a szállodában vannak – mondta egy szemtanú a délutáni órákban.

Souleymane Dembele katonai szóvivő szerint az ENSZ-misszió (MINUSMA) legalább öt külföldi tagja – három dél-afrikai, egy francia és egy ukrán – volt bejelentkezve a támadás idején a Byblos nevű szállodába. Feltételezések szerint sikerült kimenekülniük az épületből.

Az épületben a fegyveresek öt túszt ejtettek – közölte Dembele. Márciusban álarcos fegyveresek tüzet nyitottak egy külföldiek által látogatott bamakói étteremben, öt embert megöltek. Júniusban fegyveresek három katonát lőttek agyon a mauritániai határ közelében. A támadások elkövetését az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló Anszár ad-Din iszlamista csoport vállalta magára. Hétfőn fegyveresek tizenegy katonát öltek meg egy rajtaütésben egy Timbuktu közelében fekvő katonai támaszpontnál.

Mali északi része 2012-ben egy katonai államcsíny után került a szélsőséges iszlamisták ellenőrzése alá, 2013-ban francia katonai beavatkozással visszaverték az iszlamistákat. A térség az ENSZ-békefenntartók jelenléte ellenére továbbra sem biztonságos.

MTI/para