Cápafogat és páviánkoponyát találtak csomagokban a Liszt Ferenc repülőtéren

2015. augusztus 8. - 11:25 | Külföld

Védett állatfajok csontjait, köztük cápafogat és páviánkoponyát találtak három csomagban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

A NAV az MTI-nek küldött szombati közleményében azt írta, mivel a küldemények behozatalához nem voltak meg a szükséges engedélyek, ezért a pénzügyőrök természetkárosítás bűntett elkövetésének gyanúja miatt feljelentést tettek.

Az első küldemény Mozambikból érkezett, melyből több különböző koponya került elő, köztük egy páviáné is. A második csomag egy cápafogat rejtett, amelyet Kínából akartak egy magyarországi címzett részére eljuttatni.

A harmadik, Argentínából érkezett csomagban két pekari (vaddisznóhoz hasonló, Közép- és Dél-Amerikában elterjedt állat) bőrét találtak meg a pénzügyőrök.

A Földművelésügyi Minisztérium biodiverzitás és génmegőrzési osztályának előzetes szakvéleménye megerősítette a pénzügyőrök gyanúját; eszerint a főemlősök valamennyi faja, valamint a nagy fehér cápa, szerepelnek a veszélyeztetett vadon élő állatfajok nemzetközi kereskedelméről szóló jogszabályokban, így ezeknek a Magyarországra történő behozatalához engedélyek szükségesek.

A NAV emlékeztetett arra, hogy idén eddig 12 alkalommal találkoztak már természetkárosítás nyomaival a repülőtéren. Számos esetben kerültek elő étrend-kiegészítők és különféle gyógyhatású készítmények, élő állatok és növények, illetve állatokból készült divatcikkek, köztük táskák, órák és cipők.

MTI/para