A magyar nyelv fortélyaival ismerkedtek

2007. augusztus 27. - 19:31 | Kultúra

Somorjai diákrésztvevői is voltak a győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumban XXVI. alkalommal megrendezett anyanyelvi tábornak. A közel hatvan középiskolás hat napon át, keddől vasárnapig ismerkedett a kommunikációval és a magyar nyelv fortélyaival.

Kovács László, a somorjai Madách Imre Magyar Tannyelvű Gimnázium tanára, a tábor külföldi előadója a paraméternek elmondta, hogy a foglalkozások a legnagyobb magyarországi anyanyelvi versenyekre készítették föl a diákokat, többek között az Édes anyanyelvünk, a Sátoraljai anyanyelvi, a Szép magyar beszéd, valamint a Kazinczy-versenyre. A szervezők olyan tantárgyakat helyeztek előtérbe, amelyek a középiskolai oktatásban nem kapnak nagy hangsúlyt, például a szociolingvisztika vagy az általános nyelvészet. Ezek mellett nyelvhelyességi, szövegalkotási és beszédtechnikai gyakorlatok is szerepeltek a „tantervben“.

A gimnazisták, köztük zentaiak, kolozsváriak, sepsiszentgyörgyiek, szabadidőprogramként megismerkedtek Győr városával, pihentek az élményfürdőben, és múzeumlátogatás keretében megtekintették a Borsos Miklós kiállítást.

(lel)