Már látják az alagút végét a Szivesek

2007. augusztus 31. - 16:22 | Kultúra

Papp Sándor, az Ifjú Szivek volt igazgatója ma visszavonta az általa júniusban elbocsátott táncosok felmondását, és megbízta a gazdasági vezetőt az együttes irányításával. A táncosok mindegyike elfogadta a visszahívást, mert bíznak benne, hogy Papp szeptember 30-i távozásával újra folytatni tudják azt a munkát, mely eddig sikert és elismerést hozott számukra. Hégli Dusán, egykori művészeti vezető már a következő igazgató személyét keresi.

Papp a Paraméternek adott délelőtti interjújában jelezte, hogy visszaveszi a táncosokat. A kulturális minisztérium ezt megerősítette, és a táncosok délután elfogadták az ajánlatot. Mindegyikük más munka után nézett, ahova hétfőtől léptek volna be. Mégis úgy döntöttek, ha Papp távozik, ők maradnak és táncolnak tovább. Igaz, egyelőre művészeti vezető nékül, hiszen az áprilisban meneszetett Hégli Dusánt továbbra sem vették vissza. „Egyelőre még nem tudunk őszintén örülni, mert érzelmileg nagyon megterhelők voltak az elmúlt hónapok – nyilatkozta a Paraméternek Reicher Richárd a tánckar nevében. – De legalább már látjuk az alagút végét, és ha Dusánt is visszaveszik, folytatni tudjuk a munkát.”

Papp Sándor még egy lépést tett a mai napon, megbízta az együttes gazdasági vezetőjét, Karaba Margitot az igazgatói teendők egy részével szeptember 31-ig bezárólag. „Egy megbízást kaptam, melyben felhatalmaznak, hogy én kommunikáljak a táncosokkal és irányítsam a munkájukat” – mondta Karaba Margit, aki 44 éve dolgozik az együttesben, és mivel eddig mindig meg tudott velük egyezni, biztos benne, hogy elkezdenek próbálni. Igaz, egyelőre művészeti vezető nélkül.

Hégli Dusán az Ifjú Szivek tavasszal menesztett művészeti vezetője már az együttes újraélesztésén dolgozik. Tárgyalt Novák Ferenc Kossuth-díjas táncművésszel, aki elvállalná a Szivek igazgatását. „Papp Sándor egy megvalósíthatatlan koncepciót adott le, ha szakmai bizottság döntött volna a kinevezéséről, ezt láthatták volna. Ténykedése óriási hazugságra épül, amelyből nem tud kikecmeregni. Mai interjújában is sok a ferdítés, amit nem szívesen kommentálnék. Annyit azért hozzáfűznék, hogy ha ő minden politikai befolyását bevetette, hogy elnyerje a pályázatot, mi miért ne használtunk volna fel minden eszközt arra, hogy tiltakozzunk ellene? – reagált Hégli Dusán Papp szavaira.

A kulturális minisztériumban ezúttal is visszafogottan kommentálták az eseményeket. „Marek Maďarič kulturális miniszter augusztus 30-án úgy döntött, hogy megegyezéssel felmondja Papp Sándor munkaszerződését” – közölte a tárca sajtóosztályának dolgozója, Soňa Čermáková Uličná. Az Ifjú Szivekkel kapcsolatos tervekkel kapcsolatban annyit közölt, hogy a minisztérium érdeke, hogy színvonalasan működjön az együttes, épüljön a többéves tradíciókra, és magas művészi szint elérése legyen a célja, mindamellett hatékonyan és gazdaságosan működjön.

jaks