"A táncosok kampányt indítottak ellenem" - Exkluzív interjú Papp Sándorral

Nyolchónapos huzavona után lépésre szánta el magát az Ifjú Szivek sokat támadott igazgatója, Papp Sándor. Kinevezetését politikai csatározás előzte meg, már a döntőbizottság összetételénél felmerült a részlehajlás gyanúja. Az addig jól működő együttes belépésétől kezdve kényszerszünetelt, fellépések nem voltak, elbocsátotta az együttes művészeti vezetőjét, majd a táncosoknak is felmondott, ezért Papp sorozatos támadásnak volt kitéve. Tegnap végül beadta felmondását.

 


Miért távozik az Ifjú Szivek éléről?

Beadtam a felmondásomat, mert a helyzet tarthatatlan volt, és nem tudtam lábra állítani az együttest, mivel kemény ellenállásba ütköztem. A táncosok kampányt indítottak ellenem, főként az Új Szó segedelmével, ahol minimum nyolcvan cikk jelent meg ellenem kezdve akkortól, mikor még be se adtam a pályázatomat. Szeptember harmincadikával tehát távozom.

 


Előtte visszaveszi az Ön által elbocsátott táncosokat?

Megpróbálom megbeszélni a táncosokkal ezt a lehetőséget, mert nem akarom, hogy rajtam múljon egy együttes szétesése.

 


Miben látja a kudarc okát?

Egyszerűen nem akartak velem dolgozni. A művészeti vezetővel nem értettünk meg egymást. Én az Ifjú Sziveket nem táncegyüttesnek, hanem magyar művészegyüttesnek tartom. Belépésem után javasoltam a táncosoknak, hogy folytassák, amit eddig csináltak, mert az jó, én mellette kibővítem az intézményt. Mert véleményem szerint 10 millió koronás költségvetésből nem csak hat pár táncost lehet eltartani. Mára például sikerült létrehozni az énekkart, a Gaudium együttest és egy táncházzenekart.

 


Hol működnek ezek a tagozatok?

A Gaudium régi hangszereken játszó együttes, akik eddig otthon próbáltak, mert amíg a táncosok a székházban voltak, nem óhajtottak bejárni. Szeptembertől már az épületben próbáltak volna, és jött volna az első fellépés.

 


Hány tagot toborozott az énekkarba?

Sosem képzeltem el nagy énekkart, sem szimfonikus zenekart. A húsztagúra tervezett karnak jelenleg 16 tagja van.

 


Ők az Ifjú Szivek alkalmazottai?

Nem teljesen. A karnagyot és a zenekarvezetőt félállásban alkalmazzuk, a többi taggal pedig olyan szerződést kötöttünk, melyben fellépések utáni honoráriumról van szó.

 


Így képzelte el a táncosok bérezését is?

Valószínűleg több járható út lett volna, az egyik, hogy kapnak rendszeres honoráriumot a próbákért és kiegészítést a fellépések után.

 


Az Ifjú Szivek eddig hivatásos táncegyüttes volt. Fizetés nélkül ezt hogyan képzelte el?

Nem az a hivatásos táncos, aki bérért táncol, hanem aki magas fokon műveli, amit csinál. Az Ifjú Szivek alapító okiratában nincs belefoglalva, hogy hivatásos együttes, míg például a SĽUK esetében igen. Az Ifjú Szivek statútumában három részlegről van szó: ének, zene és tánc. Én ezt próbáltam megvalósítani.

 

 


Jáksa Dása

augusztus 13. - 14:53
Hova tűnt Marin Ljubičič?
Kellemetlen incidens vet árnyékot az új szezonban remekül teljesítő DAC szereplésére.