FELHÍVÁS szaknyelvi és nyelvpedagógiai továbbképzésre

2007. szeptember 10. - 16:37 | Kultúra
Azoknak a figyelmében ajánljuk a felhívást, akik a magyart mint idegen nyelvet oktatják.
A 2006/2007-es tanévben a Balassi Intézet (1016 Budapest, Somlói út 51.) – az Apáczai Közalapítvány támogatásának köszönhetően – sikeres magyar mint idegen nyelv tanári és szaknyelvi továbbképzést tartott. Mindkét célcsoportnál megfogalmazódott a további irányított közös munka igénye, amelyet az alapítvány újabb támogatásával a 2007/2008-as tanévben is folytatunk. A képzés ingyenes, a résztvevők útiköltségét megtérítjük, szállásukról és ellátásukról gondoskodunk.

A magyar mint idegen nyelv tanárok számára a fő cél a Közös Európai Referenciakeret, valamint az idegennyelvi mérés és értékelés, hibaelemzés megismertetése, a grammatikai tudatosság elmélyítése, illetve az új tankönyvek és segédanyagok közös elemzése. A képzés során kialakítjuk egy leendő kezdő szintű, környezetnyelvi keret-tananyag tartalmi vázát. A nyelvpedagógiai továbbképzést 2007. november 9-11. között tartjuk.

Jelentkezőket várunk a Kárpát-medencében (Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna) magyart mint idegen nyelvet oktatók köréből. Mindössze 14 főt tudunk fogadni, ezért a résztvevők kiválasztásánál azok részesülnek előnyben, akik módszertani köröket vezetnek, vagy aktívan részt vesznek a régiójukban használt tankönyvek/tantervek szerkesztésében. Jelentkezési határidő: 2007. október 12.

A szaknyelvi továbbképzés jelen fázisában a szaknyelvi tanulói-tanári értelmező szótárak készítésének elmélete és gyakorlata áll a középpontban, valamint a szaknyelvet tanító magyarországi intézményekkel, kollégákkal való közvetlen konzultáció megteremtése, amely hatékonyan segítheti a készülő szótárakkal kapcsolatos munkálatokat.

A szaknyelvi továbbképzést két szakaszban tervezzük. Az elsőben - 2007. október 26-28. között - a szaknyelvi szótárszerkesztés áll a középpontban: a résztvevők (20 fő) szakértők irányításával próba-szócikkeket készítenek, és kialakítják a szaknyelvi szótár szerkezeti vázát. Hazautazás után tovább bővítik a szólistákat és elektronikus levelezéssel, virtuális kutatócsoportokként működnek. A második szakaszban – 2008. április 25-26. - a munkacsoportok vezetői (10 fő) találkoznak egymással és a magyarországi szakértőkkel.

Jelentkezőket várunk a Kárpát-medencében (Horvátország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna) oktatáspolitikai, jogi- és közigazgatási, műszaki és gazdasági területen oktató/kutató magyar szakértelmiség, valamint szaknyelvi kérdésekkel foglalkozó nyelvészek köréből. A szűk keretre való tekintettel, a résztvevők kiválasztásánál azok részesülnek előnyben, akik bekapcsolódtak/ hamarosan bekapcsolódnak a hazai magyar nyelvű tanterv-, tankönyv- és szótárszerkesztési programokba. Jelentkezési határidő: 2007.szeptember 25.

A jelentkezéshez szükséges adatok: név, foglalkozás, szakterület, munkahely, elérhetőségek (feltétlenül e-mail is), valamint a fentiekben megfogalmazott előnynek számító tevékenység/terv rövid bemutatása.

A jelentkezéseket a következő címekre várjuk: fischerfulop.ildiko@bbi.huorsolya.nador@bbi.hu és

Budapest, 2007. szeptember 6.


Fischerné Fülöp Ildikó Dr. Nádor Orsolya

szervező prograntervező
Címkék: továbbképzés