Gárdonyival indít a Jókai Színház

Szeptember 21-én tartja új évadbeli első bemutatóját a fennállásának 55. évfordulóját ünneplő Jókai Színház.
A múlt század elejei, válságban sodródó magyar színházat Gárdonyi Géza egyik jelentős novellájának színpadra alkalmazása emelte ki a válságból. A bor váratlan sikerét úgy kommentálta a Pesti Napló az 1901. március 29-i bemutató után, hogy „öröm látni egy igaz történetet, melyben a magyar paraszt minden kritikán fölül álló eszejárása és valósággal nagyúri érzésvilága száz meg száz megkapó, bájos apróságban nyilatkozik meg előttünk.”

Szeptember 21-én, pénteken mutatja be az idén 55 éves Komáromi Jókai Színház társulata A bor című zenés falusi történetet Bezerédi Zoltán m.v. rendezésében Holocsy Krisztinával (Baracsné Szunyog Juli), Manases Istvánnal (Baracs Imre), Holocsy Katalinnal (Szunyog Rozi), Hajdú László Szabolccsal (Baracs Matyi), Varsányi Marival (Özvegy Szunyogné) a főbb szerepekben. A zeneszerző Kovács Márton m.v., a koreográfus Bodor Johanna m.v. Győri Gabriella m.v. díszletei között Cselényi Nóra m.v. jelmezeiben adják elő a színészek a történetet a mértéktelen borivásról, a borról, melyhez a költők himnuszokat írtak..

A háromfelvonásos előadásról a Jászai-díjas színész-rendező azt nyilatkozta a Kulisszák című színházi lapnak, hogy hisz a magyar népzenében, mert „annak legalább olyan ereje van, mint bármelyik nyugati musicalnek, sőt, csak az ember a másét mindig értékesebbnek látja. És elfelejti, hogy az, ami nekik ott a musical, az nekünk itt a népdal…”. Aki kíváncsi Baracs Imrére, Göre Gáborra, Dubrints Pálra, Gácsérra, a cigányra, A Szunyog-lányokra és a többi halhatatlan Gárdonyi-hősre, ne hagyja ki A bor előadását. Októberben minden szombaton este ez a zenés produkció látható a színházban.

(báj)