Akkreditálták a Selye Egyetem mesterfokú menedzsment szakirányzatát!

2007. szeptember 29. - 13:59 | Kultúra
Több hónapos huzavona után tegnap a szlovákiai Akkreditációs Bizottság – amely a pozsonyi kabinet tudományos tanácsadó testülete – akkreditálta a komáromi Selye János Egyetem Gazdaságtudományi Karának magiszteri fokozatú (Mgr.) menedzsment szakirányzatú tudományos programját.


A hírt lapunk érdeklődésére több bizottsági tag megerősítette. A javaslatot még alá kell írnia Ján Mikolaj szlovák oktatásügyi miniszternek. Eddig még sosem fordult elő, hogy a tárcavezető elutasította volna a neves egyetemi oktatók alkotta testület döntését.

Megkeresésünkre Albert Sándor, a Selye János Egyetem rektora két szempontból is kiemelkedő jelentőségűnek minősítette a bizottság javaslatát. "Először is remélhetően vége a bizonytalanságnak, mert talán már minden akadály elhárult, ezért a jövő héttől mindazok folytathatják a tanulmányaikat, akik végzős, harmadéves egyetemi hallgatókként megszerezték a főiskolaival egyenértékű bachelor (Bc.) fokozatú oklevelet. Legalább hetven fiatalról van szó, de a számuk tovább növekedhet, mert a tatabányai és más magyarországi főiskola végzősei közül többen a mi egyetemünkön szeretnének magiszteri fokozatú szakképesítést szerezni. Mélységes elismerés illeti a bizottság tagjainak elfogulatlanságát is, mert túltették magukat a jelenlegi feszült szlovák-magyar politikai kapcsolatok okozta indulatokon, és kizárólag tudományos kritériumok alapján döntöttek" -- nyilatkozta a Paraméternek a komáromi rektor.

A magisteri fokozatú tudományos program szakfelelőse Poór József professzor, neves magyarországi szakember, a Pécsi Tudományegyetem óraadó tanára lesz, aki hétfőn délelőtt tíztől bemutatkozó előadást tart Nemzetközi menedzsment címmel az intézmény konferenciaközpontjának K2-es termében.

Értesüléseink szerint éppen ez a tény hátráltatta az Akkreditációs Bizottság döntését, mert az illetékes magyarországi intézményektől az előírásoknak megfelelően kikérték a vendégprofesszor adatait, s több hónapig tartott, amíg a szükséges dokumentumok megérkeztek.

Megbízható érteülésünk szerint a tudományos testület a Selye János Egyetem Bölcsészettudományi Karán akkreditálta a mesterfokú szlovák nyelv és irodalom képzést is, de ezen a szakon csak a következő tanávben indul meg az oktatás.

-y-f