Megszűnt az olasz rádió magyar adása

2007. október 1. - 13:25 | Kultúra
A Szabad Európa, az Amerika Hangja, a Deutsche Welle és a BBC után a RAI olasz közszolgálati rádió is bezárja közép-kelet-európai szekcióit. A magyar adást 1937-től sugározták, és csak három évig szünetelt a második világháború alatt.


Fájdalmas döntést hozott az olasz közszolgálati rádió: október elsejétől megszüntette idegen nyelvű műsorait. 26 nyelven sugárzott hírműsorokat rövidhullámhosszon, műholdon és Interneten Dél-Amerika, Ázsia, Afrika és Közép-Kelet-Európa hallgatóinak.A rádió feltalálója, Guglielmo Marconi tervei szerint állították fel a külföldre sugárzó RAI-antennát legelsőként Európában 1930-ban.

A magyar adás 1937-ben indult, és csak a második világháború alatt állt le, három évre, 1943 és 1946 között. Azóta szünet nélkül mindennap szólt a közel félórás magyar nyelvű műsor, amelyben többek között olyan nagy nevek álltak mikrofon elé, mint Márai Sándor, a Szabad Európa római tudósítója Bányász Kató, az Olaszországba menekült ’56-os magyarokat egybefogó Mihályi Géza és fiatalabb utódaik.

Sárközy Júlia, Róma

Címkék: Márai Sándor, RAI