A Maecenas-díj Halász Judité lesz

2007. október 21. - 09:35 | Kultúra

A Maecenas-díjat az idén Halász Judit kapja, aki "mély humánumáért, az örök emberi értékek tiszteletéért, nemzedékeket helytállásra nevelő hiteles színművészeti teljesítményéért" részesül az elismerésben - tájékoztatott Szántó György Tibor, a Maecenas-díj Bizottság titkára.A bronzplakettet és a díszes oklevelet november 6-án adják át Budapesten.

A Maecenas Könyvkiadó 1988-ban alapított elismerését olyan művészek és közéleti személyiségek kapják, akik "példaadó életművükkel, tiszta erkölcsükkel" megkérdőjelezhetetlen tiszteletet vívtak ki maguknak. Az eddigi díjazottak között van Konrád György író, Darvas Iván színművész és Koncz Zsuzsa énekes. Tavaly Kállai Ferenc színművész kapta meg az elismerést.

Az idei kitüntetett, Halász Judit 1942. október 7-én született. Már a főiskolai felvételin felfedezte Várkonyi Zoltán, a Vígszínház igazgató-rendezője. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1964-ben Pécsre szerződött, 1965 óta a Vígszínház tagja. A színművész emlékezetes alakítást nyújtott egyebek mellett Natasa (Csehov: Három nővér) és Egérke (Örkény: Macskajáték) szerepében, s hosszú éveken át lépett fel Lindaként, a Játszd újra, Sam! című darabban.

Címkék: díjak, kultúra