Hamarosan Ne vásárolj semmit – nap

2007. november 24. - 18:35 | Kultúra

A Ne Vásárolj Semmit Napnak Magyarországon már nyolc éves hagyománya van. November utolsó péntekjén, 30-án lesz. A fogyasztói böjt napját egy kanadai reklámszakember találta ki, mert eleget lett abból, hogy azzal tölti az életét, hogy olyan dolgok megvásárlására beszéli rá az embereket, amelyekre valójában nincs is szükségük.

15 évvel ezelőtt rendezték meg először a „Ne vásárolj semmit!”-napot, a kanadai Vancouver-ben. Idén több mint hatvan országban több százezer ember vesz részt az egynapos vásárlási szünetben.

A részvételre buzdító szervezetek az alábbi felhívást tették közzé e nap alkalmából:

Akkor történt, amikor először hallottad, hogy a jégtáblák megolvadnak a jegesmedvék alatt? Vagy amikor olvastad, hogy már az anyatej is mérgező? Vagy amikor először kóstoltál igazi, édes, lédús házi paradicsomot? Esetleg amikor rájöttél, hogy ha a föld lakosságának csak a fele úgy él, mint mi, 20 év múlva mind hullák leszünk?

Ezek azok a pillanatok, amikor hirtelen valamit új szemszögből látsz, és rájössz: másképp is lehetne élni. És hogy úgy kellene élni.

A Ne Vásárolj Semmit Nap egy lépés ebben az irányban. Összefogunk és kiállunk a krónikus túlfogyasztás ellen, ami szinte minden környezeti, pszichológiai és politikai gondunk forrása. November 30-án megtagadjuk a részvételt. Magunk mögé dobjuk szokásainkat, új szemléletmódot fedezünk fel, tevékenyek leszünk a közösségeinkben.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete is arra buzdít, töltsük hasznosabban november 30-át, foglalkozzunk egymással és főként kerüljük a boltokat.Véleményük szerint arra legyen jó ez a nap, hogy átgondoljuk, milyen környezeti, egészségi és társadalmi hatása van vásárlói döntéseinknek, illetve milyen jogaink és eszközeink vannak a negatív hatások csökkentésére.

Net-osszefoglaló, j