Határon túli ismeretterjesztő műsor a Magyar Televízióban

2008. február 1. - 10:43 | Kultúra

Félévszázados történek legnagyobb szabású, a kárpát-medencei magyarság emlékeit bemutató filmsorozatát indította el Hétmérföld címmel az MTV. A negyven epizódból álló műsor szombat reggelenként jelentkezik a nemzeti főadón.

Mindnyájunk gyermekkori emlékei között élénken él az a csodálatos hétmérföldes csizma, amellyel a legkisebb fiú túllépett teret és időt, és messzi vidékekre juthatott el. A Magyar Televízió legújabb filmsorozata, a Hétmérföld így vág neki a Kárpát-medencének: bejárja Partiumot, Erdélyt, Felvidéket, Kárpátalját és a Délvidéket, és megismerteti nézőivel a magyarlakta területek műemlékeit, kultúráját, népszokásait.

A most adásba kerülő epizódok felvétele már októberben elkezdődött, a stáb e héten tért vissza Kárpátaljáról. A tavasz beálltával folytatódik majd a forgatás: egy nyolc napos túra során három film anyagát rögzítik.

„Remek felvételekkel és fantasztikus élményekkel tértünk haza – meséli Vidra Zsófi főszerkesztő. Ezt a munkát nem lehet hideg fejjel, érzelem nélkül végezni. Megható, milyen szeretettel fogadják a közszolgálati televíziót, mi pedig büszkék vagyunk rá, hogy megmutathatjuk a magyarság értékeit.”

A műsort ketten vezetik felváltva. Hlinyánszky Tamás, a sátoraljaújhelyi rádió munkatársa, a népi hagyományok ápolója, maga is aktívan vesz részt a táncház mozgalomban, Mohácsi Szilviát pedig az Ablak és a Főtér műsorokból ismerhetik a nézők.

A Hétmérföld minden szombat reggel, magyar idő szerint 8 órakor jelentkezik az m1-en. A február 2-ai összeállítás a felvidéki Szepsit mutatja be. Akik a nemzeti főadót választják, azok megismerhetik az egykori híres borászváros, és az első aszúkészítő, Szepsi Laczkó Máté legendás történetét.

MTV, -para-