Ütős hangverseny Pozsonyban

2008. március 12. - 10:25 | Kultúra
A Magyar Köztársaság Kulturális Intézete ingyenes ünnepi hangversenyre invitálja az érdeklődőket a Szlovák Rádió nagy koncerttermébe nemzeti ünnepünk előestéjén, március 14-én.

A kizárólag ütőhangszeres zenészekből álló Győri Ütőegyüttes, Zsoldos Béla Artisjus- és eMeRTon-díjas ütőhangszeres művész, valamint az Egyesült Államokban vibrafonosként és zeneszerzőként világhírűvé vált magyar származású Tommy Vig koncertje egyben a március 28.-29-én megrendezésre kerülő 9. Győri Ütősfesztivál beharangozója.

A jelenlegi felállásban 13 éve működő Győri Ütőegyüttes repertoárjában az afrikai, latin dobzenétől kezdve, a különböző népzenei feldolgozásoktól és a kifejezetten a mai kor ütőhangszereire komponált műveken át, a dallamhangszeres átiratokig, jazz darabokig sokféle zenemű megtalálható. Egy-egy fellépésen sok érdekes, ritka ütőhangszert vonultatnak fel.

Tommy Vig csodagyerek dobosként indult, később pedig olyan hírességekkel dolgozott együtt, mint Frank Sinatra, Tony Bennett, Rod Stewart, Dianna Ross, vagy Eric Clapton. Tíz évig volt az Amerikai Komponisták Szövetségének alelnöke, részt vett két Oscar-díj televíziós előadásán Henry Mancini vezetésével.

A klasszikus zenei végzettséggel és a jazz-zenében is több évtizedes jártassággal rendelkező Zsoldos Béla egyik legkiemelkedőbb ütőhangszeres művészünk, aki sokoldalúságának köszönhetően a reneszánsz hagyománytól a bigband-zenéig és a kortárs megszólalásokig minden közegben otthon érzi magát. Patinás zenészcsaládból származik, előadóművészként és komponistaként egyaránt jegyzik, emellett a Zeneakadémia jazz tanszékének docense.

A péntek este 7 órakor kezdődő ünnepi hangversenyről a Devín Rádió felvételt készít. (juk)

Címkék: nemzeti ünnep