Búcsú a színpadtól – Komáromban leleplezték Kaszás Attila szobrát

2008. április 19. - 16:18 | Kultúra

Családtagok, színésztársak, barátok, rajongók százai vettek részt Kaszás Attila szobrának leleplezésén ma délelőtt Komáromban. Az Attila emléke előtt tisztelgő közösség zsúfolásig megtöltötte a Jókai Színház előtti teret.

A szoborállítás ötletét Attila két gimnáziumi iskolatársa, Csémy Olivér és Csicsó Péter vetette fel nem sokkal a kiváló színművész halálát követően. További magánszemélyek bevonásával létrehozták a Kaszás Attila Szoborbizottságot és a Palatinus Polgári Társulással közösen fogtak hozzá a gyűjtésnek. Ami külön érdem, hogy a szobor közadakozásból, több mint 400 hazai és magyarországi önkormányzat, vállalkozó és magánszemély adományának köszönhetően valósulhatott meg. Amint Csicsó Péter megjegyezte, utoljára talán a Jókai-szobor elkészítése során volt ekkora összefogásra példa.

Bastrnák Tibor, Komárom polgármestere beszédében azt hangsúlyozta, hogy Attila saját tehetségének, képességeinek köszönhetően szerzett hírnevet magának. Tóth Tibor, a Jókai Színház igazgatója felelevenítette egyik találkozásukat, amikor az Ármány és szerelem című darabba hívta őt játszani. „Azt felelte, majd máskor. Lesz még más alkalom, itt vagyok, nem rohanok sehová” – emlékezett vissza Tóth Tibor. Most már tényleg itt van Attila, végleg hazajött.

„Aki Attilára emlékezik, már csak ettől a ténytől jobbá lesz – hangzottak Rudolf Péter színművész szavai. – Még ma is sokszor azon veszem magam észre, hogy gondolatban hozzá fordulok segítségért, tanácsért, és ez annyira természetes, magától értetődő. Attila halála után is feladatot ró ránk: megpróbálunk hozzá hasonlatosak lenni!” Szarvas József, a Kaszás Attila Alapítvány egyik alapítója szerint Attila ma is közösségeket kovácsol össze, erősíti az együvé tartozásunkat.

A Gáspár Péter szobrászművész alkotta, Búcsú a színpadtól címet viselő szoborkompozíció két világ találkozását szimbolizálja: Attila épp elengedi a csillogó színházi drapériát, de jómaga már polgári ruhában lépdel lefelé a lépcsőn. Az egyik világot ép itt hagyja és belép egy másikba, a túlvilágiba.

Kaszás Margit, Attila édesanyja egy álom megvalósulásának nevezte a mai napot, hiszen amikor a szoborállítás ötletével felkeresték őt a kezdeményezők, álomnak hitte az egészet. Egyben köszönetet mondott a család nevében mindenkinek, akik részesei voltak ennek a nem kis munkának, az álom megszületésétől a szobor leleplezéséig.

(perec)

Címkék: Kaszás Attila, szobor