Kitüntetés Toldy Máriának

2008. április 30. - 12:53 | Kultúra
Toldy Mária énekesnőnek, zenepedagógusnak 70 éves születésnapja alkalmából a köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét (polgári tagozat) adományozta; a díjat Kiss Péter, a miniszterelnöki hivatalt vezető miniszter adta át szerdán a parlamentben.

Toldy Mária 1938. május 3-án született Budapesten. Ének- és zenei tanulmányait előbb magánúton végezte, majd a Magyar Rádió könnyűzenei stúdiójában folytatta. Tehetsége korán megmutatkozott, szép hangjával, egyéni előadásmódjával hamar kitűnt társai közül. 1960-tól hivatásos előadóművész, s gyorsan a hatvanas évek egyik legnépszerűbb énekese lett. Első slágere a Húsz éves vagyok volt, legnagyobb sikereit az 1966-os és az 1967-es Táncdalfesztiválon aratta: mindkét alkalommal első díjat nyert, előbb Bágya András Más ez a szerelem, majd Majláth Júlia Rövid az élet című dalával. Slágereit - köztük az Egy, velem ugye könnyen megy?, a Minden olyan más, a Hogyha látni akarsz - több generáció dúdolta, s nem egy dalát azóta is többen elénekelték. A mindig szolidan elegáns Toldy Mária leginkább lassú, érzelmes táncdalokat énekelt mély átéléssel. Dalait sűrűn játszották a rádiók, gyakran vendégszerepelt a szomszédos országokban, Dél-Szlovákiában is, de fellépett Angliában és az NSZK-ban is. Készített vele lemezt a nyugatnémet Telefunken cég, itthon 1998-ban jelent meg albuma Más ez a szerelem címmel.

1971-ben szó szerint egyik napról a másikra vonult vissza a színpadtól és a reflektorfényből, hogy több időt szentelhessen családjának. Szilveszterkor még fellépett, néhány nap múlva pedig már tanított, ahogy teszi ezt immár több mint három és fél évtizede. Előbb a Postás Művelődési Központ énektanáraként dolgozott, majd 1990-ben a Vasutas Zene- és Képzőművészeti Iskola stúdióvezető énektanára lett. Több évtizede oktatja énekelni a jelen és jövő zenei tehetségeit kitartó türelemmel, odaadással és megértéssel, musicaliskolájából a magyar könnyűzene számtalan elismert énekese került ki. Munkásságát több kitüntetéssel is elismerték: 1995-ben MSZOSZ-, valamint Budapestért Díjat kapott, 2002-ben zenepedagógiai tevékenységéért Weiner Leó-díjjal tüntették ki.

Férje Malek Miklós zeneszerző, két gyermeke szintén szoros kapcsolatban áll a zenével: Bécsben élő Andrea lánya a legismertebb musicalszínésznők egyike, Miklós fia az Egyesült Államokban foglalkozik zeneszerzéssel. Néhány éve igazi különleges alkalom volt, amikor anya és lánya a tévében közösen énekelte el a Rövid az élet című régi nagy slágert. Az elismert énekpedagógus kedvenc hobbija a kertészkedés, az úszás és az utazás.

Címkék: énekesnő