Helytörténész-találkozó a reneszánsz jegyében

2008. május 4. - 15:55 | Kultúra

Udvard – Tizenkettedik alkalommal tartottak országos találkozót szombaton a szlovákiai magyar helytörténészek. A Pro Patria Honismereti Társulás, a somorjai Bibliotheca Hungarica, a Csemadok Országos Tanácsa és más társszervezők évente, mindig május első hetében rendeznek szakmai konferenciát az Érsekújvár melletti településen, ahol a Patria-díjat is kiosztják.

A Patria-díj tulajdonosai 2008-ban a harminchárom évvel ezelőtt indult Honismereti Kerékpártúra Mozgalom szervezői lettek. A résztvevők továbbá a 80 éves Ág Tibor népzenekutatót, karnagyot is köszöntötték.

Koncsol László, a Pro Patria Honismereti Társulás elnöke Reneszánsz, a ma reneszánsza címmel tartott megnyitó előadásában egybek mellett hangsúlyozta, hogy a reneszánsz látható műveinek építése a százötven török esztendő (az iszlám) révén ugyan megszűnt, de korábbi művei az ország peremvidékein – Pozsonyban, Sopronban, Északnyugat-Magyarországon, a Szepességben, Kassán, Sárospatakon, Erdélyben – azonban fennmaradtak, akárcsak a mozgalom meghatározó írásművei, és napi használatukban máig hatnak ránk. Ez egyébként a ma reneszánszának egyik mély gyökerű gyümölcsfája. Az író, helytörténész továbbá leszögezte: „Hatalmas iramban hatolunk az anyag mélyébe, gyors iramban követik egymást civilizációnk korszakai, de előttünk az egyre fenyegetőbb árnyék, az öntörvényű, immár megfékezhetetlen, a föld éltető anyagát kizsákmányoló mohóság, a gyors és egyre tovább gyorsuló iram következménye – a lehetséges világkatasztrófa.“ Kovács László történelemtanár a reformáció és az anyanyelvűség egymásra gyakorolt hatásáról értkezett, Duka Zólyomi Árpád európai parlamenti képviselő a nemzetállam, ill. az egységesülő Európa fogalmakat járta körül, Novák Veronika levéltáros a krónikaírás fontosságára, a napi események rögzítésének szükségességére hívta fel szép számú hallgatóságának figyelmét.

A szakemberek előadássai után zselízi, gútai, párkányi, tardoskeddi és tallósi diák-helytörténészek mutatták be egyenként tíz-tizenkét perces, multimediális eszközök segítségével készült pályamunkáikat.

A Mérföldkövek XII. kísérőprogramjaként megrendezett Múltidéző című középiskolai történelmi vetélkedőről a somorjai Madách Imre Magyar Tannyelvű Gimnázium csapata vitte haza a pálmát, a szakközépiskolások kategóriájában pedig a nagymegyeri kereskedelmi szakközépiskola növendékei örülhettek a fődíjnak.

(lelkes)