Valami Amerika: második rész decemberben

2008. május 21. - 17:47 | Kultúra
A Valami Amerika második részét hat hét alatt forgatják le, a filmet várhatóan decemberben mutatják be a magyar mozik - mondta Herendi Gábor rendező a produkciót beharangozó szerdai budapesti sajtótájékoztatón, amelyen a film több szereplője is jelen volt.

Herendi Gábor elmondta, hogy a felvételeket jövő hétfőn kezdik el Budapesten. "Vad tempóban" kell forgatni, mert sok jelenet van, de kevés napra van pénzügyi forrás - fűzte hozzá. A rendező tájékoztatása szerint a film költségvetése 320 millió forint.

Hangsúlyozta, hogy a film történetét szeretnék titokban tartani. Csak annyit mondott, hogy egy izgalmas, fordulatos sztoriról van szó, amit nem is lehet igazán elmesélni. Sok utalás lesz az első részre, de mégis önálló produkció lesz a Valami Amerika 2 - jegyezte meg.

Elárulta, hogy sokáig ódzkodott a második rész elkészítésétől, mivel kevés film folytatásának lett nagyobb sikere az első résznél. Olyan forgatókönyvre várt, amellyel érdemes volt nekiindulni - mutatott rá.

Kiemelte, hogy forgatókönyvíró társával, Divinyi Rékával a feszes dramaturgiára, a sallangok, a rosszul értelmezett bulváros dolgok elkerülésére törekedtek.

Divinyi Réka ehhez még azt tette hozzá, hogy a második rész az elsőre építve, de picit többet megmutat a szereplők személyiségéből.

Az összes figura karakterfejlődésen megy keresztül - jegyezte meg Herendi Gábor, aki "parádésnak" nevezte az új film női "felhozatalát".

A Valami Amerika folytatásában a jól ismert szereplőgárdához - Szervét Tiborhoz, Pindroch Csabához, Szabó Győzőhöz, Hujber Ferenchez, Ónodi Eszterhez és Oroszlán Szonjához - Csuja Imre, Besenczi Árpád, Kovács Lajos, Thuróczy Szabolcs és a Színművészeti Egyetemen 2005-ben végzett Tompos Kátya is csatlakozik. Feltűnik az első részből ismerős Reviczky Gábor és Kapácsy Miklós, sőt Herendi Gábor Lora című filmjének főszereplője, Lucia Brawley is.

Mint azt a rendező elmondta, terveik szerint a film DVD-változata már három hónappal a mozibemutató után a boltokba kerül. Így próbálják visszaszorítani a kalózkiadások elterjedését.

A forgatókönyvet Herendi Gábor Divinyi Rékával, a Csak szex és más semmi forgatókönyvének alkotójával és Harmat Gáborral együtt írta. A zenét ezúttal Hrutka Róbert, Pálvölgyi Géza, Szakács László, a Tankcsapda, a DizkoStu, a Beat Dis együttes és Judie Jay, valamint az Akkezdet Phiaiból Süveg Márk jegyzi. A táncos jelenetek koreográfiáját Papp Tímea, több nagy televíziós show és a Madách Színház Chicago előadásának koreográfusa készítette. Az operatőr Márton Balázs.

A Valami Amerika a 2002-es év legnézettebb magyar mozifilmje volt. Bemutatták a Marosvásárhely AlterNative Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon (2002), a lengyelországi Lagów Nemzetközi Filmfesztiválon (2002), a német Cottbus Filmfesztiválon (2002), részt vett a prágai Febiofest Film- és Videófesztiválon (2003), és a vajdasági Palics Nemzetközi Filmfesztiválon (2003) is.

A szerdai sajtótájékoztatón részt vett Oroszlán Szonja, Tompos Kátya, Csuja Imre, Szervét Tibor, Ónodi Eszter, Pindroch Csaba és Szabó Győző is.

(MTI/parameter)