Nick Cave vasárnap Bécsben, hétfőn Budapesten játszik

2008. május 25. - 09:49 | Kultúra

Miután idén megjelent Nick Cave és alapzenekarának a The Bad Seedsnek a 14. sorlemeze, ismét koncertkörútra indultak. A rendkívül pozitív kritikákkal ellátott album címe Dig, Lazarus, Dig !!! , és főként erről hallhatnak majd a látogatók dalokat. Bécsben a Gasometer nevű klubban, míg Budapesten a Petőfi Csarnokban. Ajánló.

 

Nick Cave és a The Bad Seeds –tagok elmúlt évekbeli kísérletezései ( mint a Grinderman, Gallon Drunk, vagy Mick Harvey szólóprojektje) egyértelműen jót tettek az eredeti felállásnak. A Lazarus lemez előtti sötét témákat és dallamokat hanyagolva, egy változatos és energikus anyaggal rukkoltak elő, szinte feltámasztván régi önmagukat. Nick Cave, ausztrál énekes, zenész, író , meg sok minden más, ereje teljében tért vissza. A hányattatott sorsú művész úgy tűnik révbe ért.

Zenei pályafutása még 1973-ban kezdődött, amikor a The Birthday Party nevű együttessel állt össze. Ennek tagja volt Mick Harvey is, aki később a The Bad Seeds egyik alappillérévé vált. A harmadik oszlopos tag sokáig az Einstürzende Neubauten német indusztriálzenekar frontembere, Blixa Bargeld volt – ám ő 2003-ban kivált a zenekarból. A Cave-Harvey-Bargeld trió olyan fontos lemezeket alkotott, mint a The Good Son, a Murder Ballads, vagy a The Boatman’s Call. E túlnyomórészt rock and roll albumokat a 90-es évek végén melankólikusabbak váltották fel, spirituális szövegekkel ( No More Shall We Part, vagy a Nocturama).

Nick Cave producerként és társszerzőként is tevénykedett; híres PJ Harveyval való duettje, a Henry Lee, vagy a Kylie Minogue-gal előadott dal, a Where The Wild Roses Grow. Együttműködött a Pulp zenekarral, de Marianne Faithful énekesnő-színésznővel is. Cave dalai rendszeresen feltűnnek filmekben ( Batman Forever), sorozatokban ( The L Word), sőt a Shrek 2 filmzenéjében is.

Több kritikus szerint is Nick Cave és zenekara a Dig, Lazarus, Dig!!!-gel érkezett meg tulajdonképpen a 21. századba.De ami talán még fontosabb, hogy nem állt be azon régóta munkálkodó bandák közé, akik hiába adnak ki új albumot, maradandóra már nem képesek ( lásd R.E.M., Rolling Stones). Erről mindenki meggyőződhet, aki jegyet vált aktuális turnéjuk valamelyik koncertjére.

Mészáros Veroni

Címkék: pop-rock, rock, rockpark