Gobbi Hilda 95

2008. június 3. - 15:55 | Kultúra

Csak a színháznak élt, színészekre hagyta a vagyonát is. Alakított Phaedrát, Sasfiókot és Nyilas Misit, mégis Szabó néniként, Aase anyóként, Bolondnagyságaként emlékezünk rá a legszívesebben. Gobbi Hilda az idén lenne 95 éves. Júniustól a színésznő legemlékezetesebb tévéfilmjeit vetíti szombatonként az m2.

Kilencvenöt éve született, és húsz éve hunyt el Gobbi Hilda. A Kossuth-díjas kiváló művész a harmincas évektől folyamatosan játszott színházban. Felejthetetlen alakításokkal (Csongor és Tünde − Mirigy, Bánk bán − Gertrúd, Csirkefej − öregasszony) írta be nevét a magyar színháztörténetbe, országos ismertségét mégis filmes, televíziós és rádiós szerepeinek köszönhette. Túl a harmincadik életévén még illúziót keltően alakította Napóleon fiatalon elhunyt fiát Edmond Rostand Sasfiók című drámájában, vagy Nyilas Misit a Légy jó mindhalálig színpadi változatában. Ugyanakkor már egészen fiatalon hitelesen játszott öregasszony-szerepeket. Vígjátékokban kitűnően érvényesült karikírozó képessége, harsány humora. Gyakran mondott verseket, és állandó szereplője volt a Magyar Rádió Szabó család című sorozatának. Sokoldalú művész volt, de nem csak színészként szolgálta szakmáját: kezdeményezésére jött létre a Bajor Gizi emlékmúzeum, a színinövendékek kollégiuma, az idős színészek számára pedig a Jászai Mari és az Ódry Árpád színészotthon. Végrendeletében legnagyobb színpadi alakításának emlékére Aase-díjat alapított a legjobb epizódszínészek jutalmazására. Gobbi Hilda nem maradt távol a politikától sem. „Én sohasem voltam »csak« színész. Hiszek abban a sokak által ostobaságnak vélt közhelyben, hogy a színész akarva-akaratlanul mindig politizál. Már csak azért is, mert másfél méterrel magasabban áll a közönségnél, amikor szól hozzá” − nyilatkozta egyszer egy interjúban.

Gobbi Hilda születésének 95. évfordulója (június 6.) alkalmából júniusban és júliusban a színésznő legkedveltebb televíziós szerepeiből mutat be válogatást szombatonként a Magyar Televízió kettes csatornája. Elsőként pályatársai, Gajdó Tamás színháztörténész, Máthé Erzsi, Berek Kati, Újlaki Dénes és Hollósi Frigyes színészek emlékeznek a művészre Sugár Ágnes másfél órás Kincsestár című riportfilmjében (június 7.), majd Csokonai Vitéz Mihály művének tévéváltozata, a Dorottya címszerepében találkozhatunk vele június 14-én. A következő hétvégén egy Örkény-elbeszélésből írt 1968-as tévéfilm, A Hanákné ügy idős takarítónőjeként, majd a Százéves asszony című tévéjáték Gizi nénijeként láthatjuk a képernyőn, többek közt Gábor Miklóssal, Psota Irénnel és Feleki Kamillal.

Az utolsó júniusi hétvégén láthatják a Bolondnagysága című alkotást az érdeklődők. A Galgóczi Erzsébet regénye alapján készült tévéfilm Janka nénije Gobbi Hilda egyik legemlékezetesebb szerepe. Június 28-án egy rövid jelenetben is felbukkan a művész, a Hullám Izabellában már egy fiatalabb színészgenerációval, Bánsági Ildikóval, Haumann Péterrel és Kern Andrással játszik együtt. Július elején, Gobbi Hilda halálának huszadik évfordulójáig (július 13.) még négy alkotást tűz műsorára az m2. Az első szombaton a szintén Galgóczi-műből készült Használt koporsó zsugori Berta nénijeként, a következő héten a 19. századi népszínmű-irodalom egyik legsikeresebb darabja, A vén bakancsos és fia, a huszár Korcsmárosnéjeként láthatják a képernyőn. Július 5-én a Bajor Gizi Színészmúzeumról tekinthetnek meg egy riportfilmet a nézők, 12-én pedig a versmondó művészt is megismerhetik: Gobbi Hilda Pablo Neruda Béke című versét tolmácsolja egy korai, 1962-es felvételről.

MTI/para