Szikince-Ghymes Fesztivál harmadszor a szlovákiai Szerelem-szigeten

2008. június 6. - 16:34 | Kultúra
A szlovákiai Szikince-patak völgyében, a kéméndi Szerelem-szigeten rendezik meg július 4. és 6. között a III. Szikince-Ghymes Fesztivált, amelynek idei programjai csatlakoznak a Reneszánsz Év rendezvényeihez.

Szarka Tamás, a Ghymes együttes egyik alapítója az eseményről tartott pénteki budapesti tájékoztatón elmondta: zenei világuk erről a tájról ered, ezért határoztak korábban a térség kulturális szakembereivel a fesztivál létrehozásáról.

Az esemény fokozatosan bővül, a környékbeli kis falvak, Garampáld, Kisgyarmat és idén Zalaba sorra bekapcsolódnak a fesztiválba - tette hozzá a szervezők nevében Ocskay Gyula.

A Szerelem-szigetet magasabb vízállásnál a Garam folyó veszi körül, Kéménd fölött ömlik bele a Szikince-patak, innen kapta nevét a fesztivál. A környék néprajzi sajátossága a kurtaszoknyás viselet, de a hagyományt másként is őrzik: a fesztivál első napján bemutatkozik a kéméndi Vasvirág Gyermek Táncegyüttes és a Gyöngyösbokréta.

Az idei programok csatlakoznak a Reneszánsz Évhez, Tischler János történész Mátyás királyról tart előadást, a Forrás Színház pedig az uralkodóról szóló irodalmi művekből és legendákból készült dramatikus összeállítását adja elő. Bemutatják, ugyancsak dramatizálva Heltai Gáspár művét, a Ponciánus históriáját. Az 1574-ből való alkotás az első nem vallásos, hanem világi, sőt kissé erotikus témájú írás - jegyezte meg Pataki András, a Forrás Színház vezetője.

A színház másként is jelen lesz a fesztiválon, Háy János Házasságon innen és túl című monodrámáját Rátóti Zoltán játssza el a Szerelem-szigeten, és koncertezik is muzsikus barátaival: Huzella Péterrel és Tóth Istvánnal.

Július 5-én este lép pódiumra a Ghymes együttes a Budapesttől alig több mint 60 kilométeres távolságra lévő helyszínen. Vasárnap, július 6-án a gyermekműsoroké lesz a főszerep a III. Szikince-Ghymes Fesztiválon.

(MTI/parameter)

Címkék: fesztivál, Ghymes