Meghalt Dino Risi filmrendező, az olasz komédia hercege

2008. június 7. - 18:24 | Kultúra

Meghalt szombaton Dino Risi olasz filmrendező, a háború utáni olasz gazdasági fellendülés keserédes, naposabbik oldalának krónikása.

Az olasz komédia egyik mestereként számon tartott művészt, aki egy ideje már beteg volt, 91 évesen római otthonában érte a halál.


Dino Risi 1916-ban Milánóban született, és filmes pályafutása kezdetén olyan rendezők asszisztenseként dolgozott, mint Mario Soldati, Alberto Lattuada vagy Mario Monicelli. Az olasz neorealizmus hagyományain nevelkedett, de annak inkább egyfajta "napsugarasabb" irányzatát képviselte éveken át.


Fél évszázad alatt 54 filmet forgatott. Leghíresebb filmjei közé tartoztak a Szegények, de szépek (1956) és az Előzés (1962) című alkotások. 1974-ben bemutatott, A nő illata című filmjét két Oscar-díjra jelölték.


Egyike volt azoknak a rendezőknek, akik a XX. század második felében világhírhez segítettek olyan olasz filmcsillagokat, mint Sophia Loren, Vittorio Gassman, Alberto Sordi vagy Ugo Tognazzi.


Utolsó munkáját, az olasz szépségkirálynő-választást megfilmesítő Miss Italiát 2002-ben mutatta be a RAI olasz televízió. Ugyanebben az évben életművéért Arany Oroszlán díjat kapott a Velencei Fimfesztiválon.

(MTI/Reuters/AFP)

Címkék: film, halálozás