Elektronikus zajmágus az A38-on

2008. július 3. - 11:04 | Kultúra
Matthew Herbertet csak olyan innovatív zörejmesterekkel szabad egy lapon említeni, mint Aphex Twin, Amon Tobin vagy Richie Hawtin.

Műfajilag az eddigi életműve teljesen behatárolhatatlan, a kísérleti elektronikától a lírai minimál house-on át a swingig terjed, amit július 19-én a budapesti Millenáris, majd az A38 hajó közönsége is megcsodálhat.

Herbertet már sokféle jelzővel illették, „audioanarchista”, „avantgárd alkimista”, mindenesetre egy rádiós hangmérnök fiaként már pöttömként megismerkedhetett a stúdiótechnikával. Négyévesen pedig már (vagy még csak) klasszikus zongorán és hegedűn kezdett játszani. Ezeket letudva az Exeter University-n tanult dráma szakon, ahol már vájtfülűként elkezdte felismerni, különválasztani és rögzíteni a körülötte folyó élő és élettelen dolgok hangjait, amelyeket audionaplójában dokumentált.

Örök hűséget fogadott samplerének, majd ’95-tól állandóan friss és üde színfoltja a zenei életnek. Első önálló koncertjén már nagy feltűnést keltett azzal, hogy burgonyaszirmokon „játszott”. Későbbi fellépésein is hasonlóan kreatív eszközökből sajtolta ki a hangokat a produkciójához, pl. üvegpoharak, sótartó. Kísérleti zenéje többféle műfajhoz közeledett, de igazán egyiket sem érte el, és ezzel tudott megmaradni a letisztult herberti hangzás, sokoldalúságát viszont nem is tudta, és nem is akarta egy „személybe” beletömni, így egy rakás alteregót gyártott magának. Saját nevén érzelmes, dzsesszes vokálhouse-t alkot, Doctor Rockitként minimal house, downtempo közeliek a művei, Wishmountainként és Radio Boyként valami absztrakt technoszerű experimentális zajkupacot gyárt, The Music Manként experimentális jazz-zenész, Mr. Vertigo és Mumblin’ Jim pedig ismét house közeli művész.

Első albuma az 1996-os 100 Lbs, majd következett az 1998-as Around the House, amelyen már feleségével és vokalistájával, Dani Sicilianóval működött együtt. Az album kapaszkodik a nevébe, hiszen az egészhez nem használt mást, csak a ház körül található eszközök által előállított hangokat, amelyeket samplerével különleges hangfolyammá alakított. Ennek folytatása, a Bodily Functions egy érzelmes deep house gyűjtemény, amely az elektronikus zene egyik alapművévé vált, ismét Dani Siciliano közreműködésével.

Még ugyanebben az évben Blanca Li (többek között a Daft Punk, Around the World című videóját jegyzi), „Le Defi” című musicaljéhez varázsolt zenét, majd még mielőtt a Beatles által legendássá vált Abbey Road stúdióban összeállt volna 16 tagú jazz-swing bandájával, a Matthew Herbert big banddel, Gilles Peterson már meghívta őket a Montreux-i jazzfesztiválra. 2003-ban a nagy banda első szüleménye a Goodbye Swingtime című album lett, amely szintén jelzi, hogy nem igazán akart leragadni a hagyomános jazznél. Elemi részecskéire bontja a dalokat, majd újrabarkácsolja őket. Még 40 önkéntest is felkért hogy jöjjenek el a stúdióba és az éppen a kezükbe akadó tárgyakkal „zörögjenek”, ő pedig felveszi.

Absztrakt tanulmányaival a politikával és a gazdasággal kapcsolatos véleményét is kommunikálja. 2005-ös, Plat du Jour című munkáját például kizárólag élelmiszerek és azok csomagolásainak puttyogásából állította elő, hogy ezzel is hangot adjon az élelmezési láncokkal, gyorséttermi katyvaszokkal szembeni nemtetszésének. Legutóbbi, Scale című albumához csatolt útmutató füzetecskéjében pedig megtalálható mindaz a 723 tárgy, köztük benzinpumpa, koporsó, bombázó vagy üstökösök, amelyek hangjaiból összeállt az eléggé hallgatóbarátra sikeredett electropopos, diszkós hanganyag.

Mindent összevetve, egy fickó, aki hajlandó megkérni barátait, hogy különböző magasságú épületek balkonjairól vessék le telefonkönyveiket, hogy az összes csattanást rögzíthesse, vagy egy hőlégballonnal és egy dobossal felmerészkedik a fellegekbe, vagy éppen egy barlang mélyére, hogy ott, egy kilométeres magasságból, illetve a mélységből, az évmilliárdos kövekről visszacsapódó dobhangokat felvegye, annak produkcióját talán érdemes a helyszínen is megtekinteni. Nálunk július 18-án lép fel big band-jével a Pohodán, a budapestiek pedig ugyanezt a projektet láthatják egy nappal később a Millenárison, aznap éjszaka pedig dj-szetjét az A38-on. További info a www.millenaris.hu-n, vagy a www.a38.hu-n.

Szilvási Tibi