A vérszomjas grófnő erősebb Indiana Jonesnál és a karibi kalózoknál

2008. július 15. - 21:14 | Kultúra

Legalábbis a szlovákiai mozipénztáraknál. A Bathory-film ugyanis a hollywoodi mezőny nagy részét lepipálta első hétvégi bevételeivel, és csak egy hajszálnyival maradt el a trónoló Matrix Reloadedtől. Amerikában úgy tartják, ha egy film bemutatójának hetében költségeinek legalább harmadát visszahozza, akkor az profitot termelhet.

 


Szlovákiában, aprócska ország lévén, pláne hogy Közép-Európa legdrágább filmjéről van szó, szinte elérhetetlenül messze van még az az egyharmad is, hiszen a film körülbelül 400 millió koronás (13,28 millió eurós) költségvetéséhez képest az első hétvégi (szlovákiai) bevétel 4,85 millió korona (161 ezer euró), amit az a közel 36 ezer néző „termelt ki”, aki már a bemutató hétvégéjén beült a filmre.

Áprilisban dőlt meg a szlovák filmek közti rekord, amikor is a Juraj Nvota rendezte Muzika 4261 nézőjével a dobogó legfelső fokára lépett a hazai gyártmányok között. Nem kellett sokáig várni, hogy a cseh-szlovák-magyar-brit koprodukcióban készült Bathorynak köszönhetően már teljesen más nagyságrendekről beszélhessünk, ami már a tömegvonzó hollywoodi szuperprodukciók közé, illetve elé emelkedett. Leteperte Shreket, Indiana Jonest, A Karib-tenger kalózait, és csak nagyon picivel maradt el a 4,9 milliós kezdeti bevétellel abszolút vezető Mátrix-folytatás mögött.

A Bontonfilm disztribúciós cégtől Olga Nunezová elmondta, hogy a hatalmas érdeklődés a nem mindennapi méretű kampánynak köszönhető, ami a fent említett filmekével vetekszik. A Bontonfilm már jóval a Bathory elkészülte előtt döntött annak forgalmazásáról, hiszen tavaly ősszel lett volna az első tervezett bemutató, majd miután idén januárban sem sikerült vászonra bocsátani, a rendező, Juraj Jakubisko a Karlovy Vary-i Filmfesztivált választotta az első megmérettetés helyszínének.

A „a keleti Fellininek” is nevezett Jakubisko a fesztiválpremier előtt még átvehetett egy Kristályglóbuszt a világ filmművészetéhez való jelentős hozzájárulásáért, amit ő nem pusztán elismerésnek, hanem inkább kihívásnak tekint, hogy még nagyobb erőbedobással folytassa munkáját.

Filmjében nem a legendákra fókuszált, amelyek az áldozatai vérében fürdő mészárosként és kannibálként emlegetik a grófnőt, hanem Báthory Erzsébetet (az angol Anna Friel alakításában), mint személyiséget próbálta bemutatni, aki a királyénál is nagyobb vagyonának és birtokainak köszönhetően felsőbb politikai körök áldozata lett.

A filmet körülvevő hatalmas felhajtás, az állandó hírözön és Jakubisko neve átsegítették a filmet a premier tologatása okozta csalódásokon, és jelenleg 11 kópia kering a szlovákiai mozikban, amelyek valószínűleg még hosszú hónapokig nem veszik le programjukról a filmet.

Szilvási Tibi