109 éve született Ernest Hemingway, a 20. század egyik legmeghatározóbb írója

2008. július 18. - 13:28 | Kultúra
Írói hitvallása a jéghegy-elv volt. Művei tömörek, így fejezik ki az író mondanivalóját.

 Novellái és regényei is nagyrészt saját élményeken alapulnak. Mélyebbre kell látni, szinte belemászni a szövegbe, értelmezni. Az olvasó időről-időre rájön, a szöveg csak úgy teljes és érthető, ha nem hanyagul olvassuk, hiszen a Hemingway művek értelmezésének elengedhetetlen feltétele a sorok közt való olvasás. Az író legtöbb műve egyértelműen férfiközpontú, így férfias foglalkozások, mint a halászat vagy a vadászat jelennek meg alkotásaiban. Az erőszak pedig egészen sok és különböző formában rajzolódik ki Hemingway nagyszerű műveiben.

Hemingway életében, de halála után is rengeteg ugyancsak nagyszerű írót befolyásolt. Erről a listáról tehát nem hiányozhat Jack Kerouac, J.D. Salinger, Hunter S. Thompson, de nem kisebb írók, mint Norman Mailer vagy Bret Easton Ellis is Hemingway hatása alatt állt írói munkásságának kezdetén.

Művei világszerte népszerűek. Ki ne ismerné például Az öreg halász és a tenger, A folyón át a fák közé, Búcsú a fegyverektől, Akiért a harang szól vagy a Szigetek az áramlatban című nagysikerű regényeket. Első novelláskötete 1923-ban jelent meg Három elbeszélés és tíz költemény címmel, további sikeres kötetei pedig A Kilimandzsáró hava, Férfiak nők nélkül és természetesen a A győztes nem nyer semmit.

Hemingway munkásságát 1954-ben Irodalmi Nobel-díjjal jutalmazták, „54 "erőteljes és a korstílust befolyásoló elbeszélő művészetéért, amelynek csúcspontja az "Az öreg halász és a tenger" c. kisregény." Ezért természetes, hogy a nagyszerű regényíró, novellista és újságíró legtöbbször idézett mondása éppen Az öreg halász és a tenger-ből származik: „...az ember nem arra született, hogy legyőzzék ... Az embert el lehet pusztítani, de nem lehet legyőzni."

(ian)