A Ghymes együttes a Szegedi Szabadtéri Játékokon

2008. július 23. - 10:15 | Kultúra
A Szegedi Szabadtéri Játékok közönsége az idén különleges és egyedülálló produkciót láthat a XXIII. Nemzetközi Néptáncfesztivál záróeseményeként; Benyovszky címmel a néptánc elemeit inspirációként használó látványszínház mutatkozik be a Dóm téren augusztus 9-én és 10-én.


Az egyik legjelentősebb XVIII. századi világutazónak és felfedezőnek, Benyovszky Móric grófnak az élettörténetét elmesélő előadás zenéjét a Ghymes együttes szerzőpárosa, Szarka Tamás és Szarka Gyula írta, és a 25. születésnapját ünneplő Ghymes együttes élőben adja elő.

A produkció rendező-koreográfusa Zsuráfszky Zoltán, aki a tőle megszokott módon fergeteges lendületű táncjátékot, pazar látványosságot varázsol a Dóm térre, sok száz táncos segítségével.
Négy magyar tánccsoport lép színpadra az előadásban, a Szeged Táncegyüttes, a Figurás Táncegyüttes Nyíregyházáról, a Fővárosi Bartók Táncegyüttes és az Ilosvai Táncegyüttes. A nagyszabású nemzetközi produkcióba a világ különböző országaiból is érkeznek táncosok, így Afrikából, Franciaországból, Lengyelországból, Oroszországból.

Érdekesség továbbá, hogy a főszereplő Benyovszky gróf szerepét egy előadáson belül két művész játssza, Fitos Dezső táncművész és Rátóti Zoltán színművész.

-csm-