Művészkarrier küszöbén a 112 esztendős alabamai elmegondozott

2008. július 26. - 13:10 | Kultúra
Kiállítása nyílik - szakértők szerint több ezer dollárt is megérő műveiből - egy baltimore-i múzeumban a 112 éves Frank Callowaynek, aki skizofréniája miatt fél életét elmegyógyintézetben töltötte.

Az American Visionary Art Museum ősszel állítja ki az idős alkotó különleges színvilágú zsírkrétarajzait, amelyek főként az amerikai Délen töltött gyermekkorának vidéki emlékeit idézik fel.
    A férfi a nyolcvanas években kezdett komolyan foglalkozni a rajzolással, s munkáit zömmel hosszú (akár kilencméteres) csomagolópapírra készíti.
    Naponta hét-kilenc órát tölt rajzolással az alabamai Tuscaloosában lévő gondozóintézetben, ahol manapság él. Ablak melletti asztalától csak akkor áll fel, ha rendszeres testedzését végzi vagy eszik és alszik - mesélte az intézet igazgatója.
    A javarészt korabeli mezőgazdasági munkákat ábrázoló képek - ma már letűnt gépeikkel, lila vagy kék teheneikkel -  már korábban érdeklődést keltettek, több rajza el is kelt 50 dollár körüli áron, ám mivel a baltimore-i múzeum szakértői szerint a naív tájképek akár több ezer dollárt is érhetnek, a gondozóintézet igazgatója a kiállításig már nem engedélyezi az eladásokat.
    A beteglapja szerint 1896-ban született Calloway, akinek egyetlen hozzátartozója sem ismert, 1952-ben került először elmegyógyintézetbe, ahol skizofréniát állapítottak meg nála. Azóta gondozás alatt áll.
    A mosolygós afroamerikai férfi szeretne ott lenni a kiállítás megnyitóján. Ha terve sikerül, először száll életében repülőre, és valószínűleg először hagyja el Alabamát is.

MTI, -para-