Amerikában híres dunaszerdahelyit fedeztek fel!

Amerikában elismert, magyar származású, dunaszerdahelyi születésű személyiséget fedezett fel dunaszerdahelyi fiatalok egy csoportja. Céljuk, hogy Herman Steiner emlékét, aki sakk-körökben és a hollywoodi filmgyárban is ismert személyiségnek számított, most szülővárosa is méltóképpen megőrizze.

Az elfeledett hős nevének újjáélesztésére tett kísérlet Ravasz Ábelben fogalmazódott meg néhány hete. A világhálón szörfözve rábukkant egy angol nyelvű wikipedia oldalra, ahol megakadt a szeme Herman Steiner születési helyén – Dunaszerdahely. Adódott a kérdés: hogy lehet, hogy erről az Amerikában is jegyzett és tisztelt emberről a saját szülővárosában egy szót sem lehet megtudni? Az információhiány végül is tettekre sarkalta őt, a megoldást az induló közösségi portál, a kaptar.sk által biztosított lehetőség jelentette (melynek épp Ábel az egyik értelmi szerzője). Egy részletes tanulmány a híres sakkozóról megfelelő felvevőközegre találhatott ezen a kimondottan a fiatal felvidéki értelmiségieket megcélzó oldalon. És úgy tűnik, talált is.

Boxolóból első osztályú sakkozó

Herman Steiner 1905. április 15-én született az akkor még a Monarchia területén fekvő Dunaszerdahelyen, magyar zsidó család sarjaként. A család 1921-ben emigrált az Egyesült Államokba. 11 év New York-i élet után a napsütéses Kaliforniába, egyenesen Los Angelesbe költözött, s élete végéig itt élt. Steiner 16 évesen még boxolói álmokat dédelgetett, ám egészen hamar felfedezte sakkozói tehetségét. Gyors fejlődés után, 1925-től már komoly versenyeken is részt vett. Az 1950-ben létrehozott egész életre szóló nemzetközi mester címet nem akármilyen eredményeinek köszönhetően kapta meg: négy sakkolimpiai részvétel (egy második helyezés és egy győzelem), első helyek az amerikai bajnokságon és az amerikai nyílt bajnokságon, valamint több kaliforniai és nemzetközi megmérettetésen is. Ellenfelei közé tartoztak kora legnagyobb sakkozói, mint Reuben Fine és José Capablanca. 1945 szeptemberében, az azóta klasszikusként számon tartott Szovjetunió elleni összecsapáson (mely a második világháború utáni első komolyabb nemzetközi sportesemény volt) az amerikai csapatot erősítette. Nem is akárhogyan! A nyugati válogatott egyedüli tagjaként volt képes legyőzni szovjet ellenfelét.

Humphrey Bogart barátja, a Los Angeles Times rovatvezetője

Mivel lakóhelye a virágzó filmipar idejében éppen Hollywoodban volt, nem csoda, hogy számos filmcsillaggal és neves közéleti személyiséggel került jó viszonyba. Az általa létrehozott Hollywood Chess Club olyan sakkozni szerető hírességeket gyűjtött össze, mint az aktuális szívtipró, Humphrey Bogart, az Oscar-díjas rendező, Billy Wilder, vagy épp a Rothschild bankárcsalád leszármazotja, a teniszező Jacqueline Piatigorsky. Bogart és Steiner barátsága fimtörténeti szempontból sem elhanyagolható, hiszen ennek köszönhető a Casablanca sakkjelenete! A mester amúgy is sokat mozgott a filmgyárak környékén, a legenda szerint egyszer még Hitler szerepét is eljátszotta egy filmben...

Steiner karizmatikus, jó szervezőkészséggel megáldott, humoros férfi, eredményes sakkozó, lelkes tanár, a Los Angeles Times sakkrovatának szerzője volt. Nem mindennapi történetének utolsó fejezete sem izgalmaktól mentes. A korai, 1955-ös halál egy kaliforniai bajnokságon érte, 2 órával az utolsó partija után. 50 évesen, szívkoszorúér-elzáródásban halt meg. Koncertzongorista feleségén és két fián, Eugenen, valamint a Grammy-díjas hangtechnikus Arminon kívül a sakkvilág és a filmipar fellegvára is gyászolta a dunaszerdahelyi gyökerekkel rendelkező sakkozót.

A hazai elismerés rögös útja

Steiner élete több szempontból is tanulságos lehet a ma embere számára is. Az őt felfedező fiatalok szeretnék, ha a történetével emléket állíthatnának a nemzetiségeken, országokon és ideológiákon átívelő tehetségnek. Nemzetek felettisége és a nagyban való gondolkodás képessége példát mutathat, és követendő útként állhat a most felnövő generációk előtt – vallják.

Herman Steiner életével és eredményeivel nem csak egy tanulmány erejéig foglalkoztak. Elsődleges céljuk, hogy minél több új információt és hiányzó részletet megtudjanak, és terjesszék azt Dunaszerdahelyen és a Felvidéken. Emellett az általuk megálmodott projekt részeként több szálon is el szeretnének indulni. Újabb tanulmányok várhatóak, valamint együttműködés a dunaszerdahelyi városházával is, hogy megfelelő felületet biztosíthassanak Steiner számára. Arról, hogy ez milyen formában és hol fog megvalósulni, még korai lenne beszélni. Az azonban biztos, hogy ha rajtuk múlik, Herman Steinerről még mindenki hallani fog!

Csánó Szabina