XVIII. Nagymegyeri Szent István Kulturális Napok

2008. augusztus 9. - 13:29 | Kultúra
Idén már két hétvégén zajlanak a hagyományos kulturális napok programjai.

 

Az önkormányzat, a Csemadok helyi szervezete, a művelődési otthon, a katolikus egyház, a 23. Arany János Cserkészcsapat és a kertészkedők városi szervezete által közösen rendezett XVIII. Szent István Kulturális Napok eseményei augusztus 15-24. között zajlanak.

A szervezők az eseménysorozatot bornapokkal kezdik, melyen a helyi termelők borait lehet majd kóstolgatni augusztus 15-16-án a Corvin Mátyás Hévízfürdő melletti sétányon található faházakban.

A különböző programok, az elmúlt évek szokásaihoz híven, két helyszínen lesznek láthatók, gyakran párhuzamosan is, a Szent István utcai zárdakert színpadán, illetve a sétányon.

Az első napon nyílik meg a zárdában az az emlékkiállítás is, mely a nagymegyeri cserkészet elmúlt 75 évéről szól.

A pénteki nap minden bizonnyal legnagyobb érdeklődéssel kísért rendezvénye a magyarországi Bikini rockzenekar esti fellépése lesz a sétány szabadtéri színpadán, természetesen ingyen, s ez érvényes a kulturális napok összes eseményére is. Augusztus 16-án, szombaton már délelőtt fél tíztől játszóházzal várják az érdeklődő gyerekeket szüleikkel együtt a Rózsai utcai tájház udvarán.

Ugyanakkor a bornapok is folytatódnak a sétányon, a finom falatok kedvelői viszont a zárda udvarán követhetik nyomon a városi gulyásfőző-verseny tíz órakor kezdődő eseményeit, húsz-huszonkét csapat nevezését várják a rendezők. A főzőverseny alatt borkóstoló, népi mesterségek bemutatója, cigánymuzsika színesíti a történéseket. Délután négykor hirdetik ki a gulyásfőző-verseny végeredményét.

Pénteken és szombaton is 18 órakor kezdődik a szentmise a katolikus templomban, az utóbbi napon este héttől lesz a zárda melletti Szent István szobor megkoszorúzása, melynek díszvendége Duka-Zólyomi Árpád, európai parlamenti képviselő lesz.

Ezután mindkét rendezvényhelyszínen a zene dominál, a Nádszegi Fúvószenekar kezdi a Szent István utcában este fél nyolckor, majd ugyanitt, a zárda színpadán magyar nóta- és operettest következik, olyan előadókkal, mint Dóka Zsuzsa, Kossáry Judit, Bősi Szabó László, Katona Katalin, Nánásy Lajos, Rigó Mónika. Kísér Lévay Dezső és a Gipsy Virtuoso. A másik helyszínen, a sétány színpadán ugyanekkor az N. C. Country Express zenekar, majd Kosár Szabolcs és Bognár Mónika énekesek állnak a közönség elé, végül pedig a Finally dzsesszzenekar lép a deszkákra.

A szombati napot az éjfél előtt harminc perccel, a zárda udvarán kezdődő tűzijáték zárja. Másnap reggel nyolctól kirakodóvásár lesz a sétányon, míg tíz órakor szabadtéri szentmise kezdődik a zárda udvarán. A következő hét végére is jut két rendezvény a XVIII. Nagymegyeri Szent István Kulturális Napok eseményeiből, augusztus 23-án, szombaton 7 és 11 óra között rendezik a II. Szent István Király Teljesítménytúra elnevezésű kerékpáros versenyt, indulás és nevezés a zárda elől.

Az idei eseménysorozat az erdélyi Szentegyházai Gyermek-filharmónia augusztus 24-i hangversenyével fejeződik be a zárda színpadán.

Kovács Zoltán